Kuten tiedätte, meillä on hiukkasen takaperoinen kaupunki. Meillä kaupungin johtama elinkeinopolitiikka on sitä, että muutamille yrityksille turvataan monopoliasema ja nämä yritykset taas äänestävät kaupunkimme valtakunnan elinkeinoykköseksi. Tätä ykkösasemaa em. yritysryppääseen kuuluva lehti hehkuttaa kaupungin tuella ja lyö lokaan hänet, kuka vaihtoehtoja esittää tai erehtyy asiasta jotain kysymään.

Siis meillä se ei ole huonoa elinkeinopolitiikkaa, jos työpaikat, palvelut ja asukkaat pakenevat joukoin kaupungistamme. Meillä hyvää elinkeinopolitiikkaa on se, kun kaupunki joutuu maksamaan postille, että se pysyisi kaupungissa. Meillä tyhjenevien liikekiinteistöjen kasvu on elinkeinoelämän kasvua. Kun tämä kaikki varmistetaan hallituksen yksimielisellä päätöksellä, on se meillä kehittämistä eikä säästämistä.

Kuulemma, uusien asukkaiden maksamien verotulojen avulla, kaupungin talouden kuntoon saattaminen, vie liiaksi aikaa, siksi siihen kannata ryhtyä. Jos ratkaisut ovat kuten Janhuahualla tai Tontonmäellä, voi edellistä väittämää pitää perusteltuna. Saman teorian mukaan maratonin sijasta kannattaa juosta sataa metriä, kun maraton vie niin paljon aikaa. Jonkun toisen mielestä aikaa vievät projektit kannattaa aloittaa ajoissa, jotta ne saadaan ajoissa valmiiksi.

Entinen kaupunginjohtaja Kari Koski totesi jo 2010 keväällä, että meidän ongelmamme on se, että emme osaa markkinoida kaupunkiamme, jotta saisimme tänne uusia asukkaita. Hän myönsi tämän, huulet pyöreinä kuuntelevien, valtuutettujen edessä. Kari Koski pyrki luomaan tänne työpaikkoja, jotta saisimme uusia asukkaita kustantamaan kaupunkimme monipuolistuvia palveluita ja kehittyvää elinympäristöä. Kari Kosken johtamisfilosofia lähti kasvusta, ei kuoliaaksi säästämisestä.

Sopii kysyä, mitä hyötyä meille on työpaikoista ja niihin uhratuista veronmaksajien miljoonista, jos työpaikkojen työntekijät eivät muuta tänne? Ei mitään ja tämän vuoksi Kari Koski vaati kaupunkimme palvelu- asuntokannan pikaista kehittämistä. Saiko Koski tässä asiassa minkäänlaista tukea taakseen? Ei saanut, hänen organisaatiostaan ei löytynyt kykyä kaupungin väkimäärän saattamiseksi kasvuun. Tämä ei ole Kari Kosken tai hänen organisaationsa vika, sillä lähes poikkeuksetta ja nikottelematta kaiken esitteli lähes yksimielinen hallitus kaiken hyväksyneelle lähes yksimieliselle valtuustolle.

Kuten on todettu, meillä kaavoitetaan sinne, minne kukaan ei halua rakentaa ja rakennetaan sinne, minne kukaan ei halua muuttaa asumaan. Meillä myös opetustoimessa on toimittu nurinkurisesti, opetuksen kehittämisen sijaan lapsilta on viety koulut. Se taho, minkä tulisi kehittää opetusta, torpedoi esim. Freinet koulun tulon kaupunkiimme. Kannattaa muistaa, että Kari Koski teki esisopimuksen Freinet koulun saamiseksi tänne. Muut tahot estivät koulun tulemisen kaupunkiimme.

Olimme Kari Koskesta mitä mieltä tahansa, fakta on se, että hänen aikanaan varmistettiin satojen työpaikkojen saapuminen kaupunkiimme. Toinen fakta on se, että tällä oli hintansa - se maksoi uusikaupunkilaisille miljoonia. Lopulta nykyisestä hallituksesta ja valtuustosta on kiinni se, jättikö Kari Koski meille perinnön vai konkurssipesän. Kolmas fakta on se, että meillä ei ole organisaatiossamme osaamista, joka saisi kaupunkimme muuttovoittoiseksi. Niin sivistystoimi kuin kaavoitustoimi ei pysty saattamaan kaupunkiamme kasvu-uralle. Enkä usko meiltä löytyvän luottamushenkilöosaamistakaan kaupungin kehityksen kääntämiseksi positiiviseksi.

Ensimmäinen hallituksen kokous osoittaa ikävästi, ettei sieltä löydy mitään uutta kaupungin kehityksen muuttamiseksi positiiviseen suuntaan. Jos kaupunginhallituksen puheenjohtaja tyrmää oman lapsiperheiden asemaa parantavan , valtuutettuna tekemänsä aloitteen heti ensimmäisessä hallituksen kokouksessa, ei siltä suunnalta sovi myönteisiä ihmeitä odotella. Jos hän vielä kehuu tämän olevan säästämisen sijaan kehittämistä, syö hän rajusti omaa uskottavuuttaan.

Meillä on jäljellä ongelmaorganisaatio, jonka nykyinen ydin koostuu Kosken ajan johtajiston akilleen kantapäästä. Nyt nämä ongelma-olgat opettavat tavoilleen uutta alalla kokematonta kaupunginjohtajaa. Vaikutukset alkavat näkyä ja kuten olette huomanneet, kaupunginjohtajan puheissa ovat kasvu, positiivisuus ja asukkaiden viihtyvyys jääneet sivulauseisiin. Kohta positiivisuudesta ei ole jäljellä kuin iinpilkku, joista yksi siirtynyt ikävä-sanan alkuun.

Meidän on tuuletettava organisaatiomme huippua. Millään muulla emme saa kaupunkiamme käännettyä nousuun. Jos jääkiekkojoukkueessa pystytään kuuntelemaan kannattajia ja tekemään ratkaisuja heidän parhaaksi, täytyy samaan pystyä myös kaupunki organisaatiossa, jossa tuotetaan ihmisen elämän perustan luovia palveluja eikä vain maaleja. Ilman toimivaa ja osaavaa organisaatioiden johtoa eivät organisaatiotkaan toimi. Kaupunkikoneesta sen johdosta ja toiminnasta vastaavat luottamushenkilöt ja siten he ovat turvaamassa kaupunkilaisille vähintään, mieluimmin paremmat, elämisen edellytykset kuin kunnissamme keskimäärin.

Jos asukkaiden saaminen kaupunkiin on hidas tie taloutemme kuntoon saattamiseksi, eikö silloin kannata ryhtyä toimimaan heti eikä jättää asiaa sikseen. Jos meinaa maratonin juosta, on sille myös lähdettävä, muuten jää matka kokonaan tekemättä. Jos me meinaamme pitää kaupungissamme 18 000 asukkaan organisaatiota, täytyy sen kustantajaksi saada nuo 18 000 asukasta, muuten maksetaan turhasta tai ei olla tehokkaita, kuten jotkut sanovat. Uudet asukkaat ovat kaupungin tulevaisuuden tae ja jos ihminen muuttaa Uutenkaupunkiin, on hän seuraavan tammikuun 1. päivästä alkaen uusikaupunkilainen veronmaksaja. Näin yksinkertaista se on! Siihen tarvitaan vain organisaatio, joka kaavoittaa sinne minne halutaan rakentaa ja rakentaa sinne, minne halutaan muuttaa! Eivät kaikki Suomen kaupungit kärsi väestökatoa!

No, tuo kaikki oli puhdasta huuhaata, joka ei koskaan tule toteutumaan. Me voimme pistää kaupunkimme tulevaisuuden, aina matkailua myöden, kuntoon muutamassa kuukaudessa. Viime joulukuussa poistettiin käytöstä U.S.S Enterprise. Tässä ratkaisussa on asumukset, liikuntapuitteet, sairaala ja sosiaalitilat 5 000 ihmiselle. Lisäksi rakennelmasta löytyy oma hiilineutraali energianlähde, jolla on rutkasti käyttävuosia jäljellä. Asuntojen, ruhtinaallisten liikuntatilojen, uuden sairaalan lisäksi saamme kaupunkiimme oman lentokentän ja vielä näkötorninkin meren rantaan.

Vehkeen saa todella edullisesti, kunhan toimii nopeasti - muuten intialaiset vievät sen ilmaiseksi. Tällä hankinnalla pistäisimme kerralla kaupungin asunto ja liikuntilat kuntoon. Lisäksi olisimme jatkossa energian suhteen omavaraisia. U.S.S Enterpraisin oston myötä vesihuoltomme sekä terveyspuitteemme paranisivat rajusti ja kyllä turisteja piisaisi, kun he tungeksisivat pällistelemään uutta satoja metrejä pitkää asnto/liikunta/palvelu/logistiikkakeskusta! Mikä tärkeintä: NÄMÄ ASUNNOT EIVÄT HÄVIÄ KENENKÄÄN HUOMAAMATTA!