Oletteko koskaan nähnyt lehteä, josta vain päätoimittajan kaverit  ja hänen sisäpiirinsä hengenheimolaiset saavat palstatilaa?  Entäpä se, että lehden toimituskin on valjestettu edellemänittujen piirien äänitorveksi? Entäpä se, että toimittajat nostavat mieltymyksiään lehden palstoille esim. aatteita, valtiota, lasten harrastuksia jne.?Moinen vivahtaa johonkin kuukahtavan pienen paikkakunnan julkaisuun, jota pyörittää sadatta vuotta sama suku tai kylän skulahtaneen kerman jäsen.

 Olen kuitenkin kuullut, että jossain voi olla tuollainen lehti. Se puhuu kotikuntansa edistyksestä, kehityksestä vaikka kunnasta väki on lähtenyt, talous on hoidettu vuosia tappiollisesti ja palvelujakin on karsittu kovalla kädelle. Lehdessä asiat käännetään päälaelleen vain siksi, että totuus unohtuisi ja julkaisun lähipiiri  ei totuuden myötä osoittautuisi onnettomiksi töppäilijöiksi. Tästäkö lehden omistajat maksavat toimittajille ja tätätäkö lukijat haluavat?

  Kun lehti toimii tarpeeksi kauan ja oikein härskisti jonkin etupiirin suojakilpenä, äänitorvena tai tuomionjulistajana, se leipintyy tullen sokeaksi omalle toiminnalleen. Lehdentekijöiden itsekiritiikki sumenee ja kukaan ei edes ajattele totuutta asioista kirjoitettaessa. Härskiydessä kaikki objektiivisuus katoaa. Jopa tekstiä ollaan valmiita muuttamaan ja jättämään lauseita pois. Tämä kaikki vain siksi, että omat väittämät näyttäisivät totuudelta.

  Jospa ottaisin erään asian esiin paikallisesta lehdistöstä eli Aluesanomat. Jotkut pitävät sitä persujen lehtenä, toiset taas ihmettelevät, miksei lehti ole persujen asialla. Kyse on siitä, että lehti todellakin haluaa olla puolueeton. Ymmärrän tämä täysin ja otetaanpa yksi pieni esimerkki puoluettomuuden käsitteen katoavaisuudessa: Kuten muistatte,  Aluesanomat tarjosi kaikille valtuutetuille saman verran palstatilaa. Valtuutetut kirjoittivat kukin vuorollaan lehteen. Kävipä kuitenkin kerran niin, ettei sovittua juttua tullut ja päätoimittaja soitti minulle: Kirjoita sä nyt jotain ettei sarja katkea. Niinpä kirjoitin ja Aluesanomat leimattiin Persulehdeksi. Siihen loppui se tasapuolinen sarja.

                          ONKO PALATTU AJASSA TAAKSEPÄIN?