Luottamushenkilön tulee toimia kunnan ja sen asukkaiden parhaaksi: Näin lukee kuntalaissa. Siispä, jos kunta harjoittaa elinkeinopolitiikkaa, on senkin tapahduttava kunnan ja sen asukkaiden parhaaksi. Tämän vuoksi kunnan harjoittamaa elinkeinopolitiikkaa on aina arvioitava kuntalaisen näkökulmasta ja elinkeinopolitiikan on oltava sijoitus eikä veronmaksajien kustantama kulu.

Kuntalaista ei isommin lämmitä, jos hänhuomaa elinkeinoelämän tuloksen vain lehden poskettomissa hehkutuksissa, joissa korostetaan omien yrittäjien omalle kunnalle jakamaa yritysykköspalkintoa. Sensijaan onnistuneen elinkeinopolitiikan kuntalainen huomaa  parantuneina palveluina niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla, verot laskevat ja kunnan fasiliteetit esim. harrastustoiminnan osalta paranevat.

Lain mukaan toteutettu elinkeinotoiminta tuo kuntalaiselle käytännön hyötyä ja edullisuutta elämään. Tällainen kunta on hyvä asua, kaikki asiat sujuvat avoimesti ja kuntalaiset maksavat osaaville virkahenkilöille, avoimesti sekä mielellään, heidän ansaitsemiaan kannustinlisiä. Tällainen iloinen, iloisten asukkaiden ja osaavien virkahenkilöiden kaupunki vetää asukkaita, kuten Pyhäsana pyhänä Pyhiä!

Onpa eräs kaupunki, jossa ranta on ihan meressä. Siellä esim. urheiluseurat saavat vuodessa 35 000€ perusavustusta, mutta samalla kaupungin elinkeinotoimi heittää 50 000€ kuntosaliyrittäjälle. No saavatko kaupungin lapset uuden hallin tai edullisempaa liikuntatilaa? Eivät saa, kun yritys ei edes ehtinyt aloittaa - kaupungin rahoja vain hävisi 50 000€. Toiseen kohteeseen meni 45 000€ ja yritys hävisi rahat saatuaan. Samanlainen toiminta on toistunut kaupungissa vuosi toisensa jälkeen ja niinpä kaupungissa alaskirjattiin 200 000€ elinkeinotoimen mailmalle mättämiä huuhaa rahaa.

Kun sama toistuu vuodesta toiseen ja välillä tehdään, yli miljoona euroa maksaneita, ahterilleen menneitä investointeja, voi perustellusti kysyä: Olisiko kaupungin asiat paremmin, jos siellä ei olisi harjoitettu lainkaan elinkeinopolitiikkaa? Olisiko kaupungissa nyt peräti hiekkatekonurmi, uusi palloiluhalli, kutujuustohalli, mainetta niittävä opetustoimi, alhaiset verot, kehittyvät yksyiset ja julkiset palvelut sekä kaiken tämän seurauksena muuttovoiton myötä laskeneet verot ja kehittynyt elinkeinoelämä?

Toimivatko luottamushenkilöt kuntalain mukaisesti, jos he eivät puutu operatiivisen toiminnan osaan, joka ei täytä lain vaatimusta toiminnasta kunnan tai sen asukkaiden parhaaksi ? mielell mielell