Tiistaina ja keskiviikona sain olla jäsenenä kahdessa kokouksessa. Itse kokouksista lehdissä enemmän. Molemmissa kokouksissa olin äänestyksissä puheenjohtajien kanssa erimieltä. Nyt tässä ei sillä ole väliä, mikä oli äänestyksen lopputulos. Sen sijaan sillä on, että saa vapaasti puhua ja puheenjohtaja jopa tarkentaa puhujaa kysymyksillään.

   Kokous etenee nopeasti hyvässä hengessä ja mainiossa ilmapiirissä, kun puheenjohtaja pitää homman hanskassa tyylikkäästi ohjaillen ja asiasta eksyjiä huomauttaen. Kaikille jää tehdyistä päätöksistä hyvä maku. Sehän kuuluu asiaan, että demokratiassa jäät joskus vähemmistön puolelle, siitä ei sovi ruikuttaa. 

   Kokonaan toinen sävy saavutetaan niissä tilaisuuksissa, jossa puheenjohtaja on jo viikkoa aikaisemmin ilmoittanut, mistä hän ei anna puhua. Tällöin kyseessä ei enää ole kokouksen puheenjohtaja vaan kaveripiirin tai työyhteisön etuja ajava "hyvä veli" manipuloija. Tämä on todella huonotapaista käytöstä, aivan eri kaliperia kuin välihuudot tai noituminen, joita tunnekuohut ja oivallukset aihauttavat. Onneksi meillä on valitustie, jolla demokratian alkeet unohtaneet pistetään ruotuun!