Vihakirjoituksilla hallitaan, manipuloidaan ja motivoidaan lukijaa johonkin haluttuun päämäärään. Vihakirjoituksen takaa tuppaa useimmiten löytymään katkeruutta, valhetta, huonoa itsetuntoa, menetettyä suuruutta tai yksinkertaisesti pelkoa. Viha on tunne ja se voidaan sytyttää oikeilla ärsykkeillä. Kun ollaa tiedotusmonopolissa, voi sopivasti kertoa valheita ja sensuroida totuutta. Näillä eväillä saatiin pyörimään inkvisitio, joka takasi yhden oikean tulkinnan raamatusta, samoin natsit turvasivat menestyksensä jakamalla kansalle vihaa, valheita ja suuria lupauksia.

 Entäpä jos tulemme pienempiin ympyröihin ja nykypäivään. Mistä  jonkun pikkukaupungin vihakirjoitukset voivat saada sytykkeensä?  Historia ja tidotusmonopoli saattavat toimia vihakirjotusten dynamona.  Muutoksen tuulista eivät kaikki nauti vaan heidän peritty suuruutensa kuihtuu. Sitähän harva kestää, jos hänet on kasvatettu itsestään selväksi parempien piirien ihmiseksi.

 Jospa kylä yhtä äkkiä kasvaa. Sinne saadaan suurta kehitystä, syntyy työpaikkoja ja edistys näyttää turvatulta. Kylä kasvaa kaupungiksi, tulee isoja yrityksiä ja niiden johdannaisia sekä seurannaisia. Luulisi kaikilla menevän hyvin, mutta eipä menekkään. Vanha kerma vielä pärjää kylään muuttaneiden uusien lukeneiden osaajien kanssa. Vanha polvi menee kaupungin kasvua ja sen suhteen omaa rooliaan hehkuttaen  aina hautaan saakka. Mutta entäpä heidän hopealusikat suussa syntyneet lapsensa? Heille kehitys on kova pala.

 Hopealusikka suussa syntyneet huomaavat, ettei heidän tiensä menestyksen valtatie olekkaan itsestään selvä. Toisin kuin menneet polvet, heille on paikkakunnan kasvun myötä tullut muualta uusia luokkatovereita. Enää ei menetys ei seuraa, kuten ennen, suvun perintönä . Lisäksi maailma muuttuu ja tuo lisää kilpailua. Kuinka nämä hopelusikka suussa syntyneet nyt pärjäävät? He huomaavat olevansa vanhojen sukujen viimeisiä vesoja. Yltäkylläisyys on vaihtunut rikkauteen. Rikkaus vaihtuu tavallista hieman keskivertoa parempaan olotilaan ja lopulta eletään kuten muutkin. Suvun suuruus on enää muisto, josta jäljelle ovat jääneet vain esi-isien suuret hautakivet. Vanhojen sukujen elämän loisto on iäksi mennyt.

 Hopealusikka suussa syntyneistä osaavimmat lähtivät muualle menestymään, jotkut menstyvät kotikaupungissaan. Mutta entäpä he ketkä eivät menestyneet vaan jäivät tänne jäpittämään ja elelemään suvun meriiteillä saatuihin työpaikkoihin. He lyövät päänsä yhteen. He ovat yhdessä ja erikseen katkeria. He menettivät sukunsa glamourin. Ainoa perintö, mikä heille jäi oli itsekkyys, häikälemättömyys ja historia.

 Mitä nämä viimeiset hopealusikka suussa syntyneet tekevät. He ryhtyvät pitkitystaisteluun. He taistelevat oman asemansa puolesta. He vihaavat kehitystä, kasvua ja kaikea uutta, sillä juuri nämä veivät ökyvekaroiden erityisaseman. He tukevat toisiaan, konsteilla ei ole väliä, kun koulu/työ/järjestökaveria jeesataan. Kaiken toiminnan takana onmenetyksen, pettymyksen ja oman epäonnistumisen siittämä viha. Viha uutta aikaa ja uusia ihmisiä kohtaan. Hopealusikka-jengi omii itselleen ja korostaa paikkakunan historiaa, jotta saisivat edes sen kautta nauttia menneestä eritysasemastaan.

 Varakkaiden sukujen viimeiset vesat ovat toisiaan tukeakseen valmiita kuulumaan mitä kuvottavampiin järjestöihin, erilaisiin puolueihin ja kuppikuntiin. Mitä härskeimmät oman porukan tukemiset onnistuvat heiltä.  Lopulta nämä ökyvekarat tulevat sokeaksi omalle, vihasta kumpuavalle, elämän tyylilleen. Kompromisseja ei ole, sillä nämä, ainoan lapsen asemassa kasvaneet, ovat päättäneet: Joko teet, kuten me sanotaan tai sinut vaiennetaan, jopa tuhotaan.

 Näin on, vuosien saatossa, syntynyt pientä paikkaa jarruttava, vihasta voimansa saanut yhden totuuden tie ja sen viitoittajat. Jos palvelut huononevat, jos työpaikat vähenee, jos verot nousee sekä varallisuus häviä ja silti joku puhuu kehityksetä, uusista työpaikoista ja edistyksestä; eikö silloin kyseessä suurista suurin viha puhe eli totaalinen valhe! Näin ökyvekarat tartuvat valtansa viimeiseen oljen korteen..

                                                  MAAILMA MUUTTUU: