Palautusesitys on ollut julkisessa sanasa ja spekuloinneissa esillä , joten se tässä seuravana. Esitystä kannattiva Vasemmistoliiton ja Muutos 2011 - ryhmät sekä Keskustan Mauri Kontu:

"Kaupunginvaltuusto 25.6.2012
 
Kaupunginjohtajanvalinnan palauttaminen uudelleen valmisteluun
 
Uudenkaupungin kaupunginjohtajan valintaprosessi alkoi siten, että määrätty taho otti kaupunginhallituksen siunauksella po. tehtävän hoitaakseen. Sen sijaan, että olisi kuultu kaikkia valtuustomme valtuustoryhmiä, suljettiin valmistelusta ulos jopa Vasemmistoliiton ja Muutos 2011:n hallituksen jäsenet.  Näin neljännes valtuuston vahvuudesta sysättiin valintaprosessin ulkopuolelle.
 
Itse valinta alkoi perin eriskummallisesti. Ensin evättiin omasta kaupungista virkaa hakenut henkilö. Tämän jälkeen raakattiin ulos ainoa virasta kiinnostunut hakija, kenellä oli kunnanjohtajakokemusta. Seuraavaksi todettiin, viranhaltijapäätöksellä, tarvittavan headhunterin.  Tämä toikin mukaan ainakin yhden ehdokkaan. Jatkossa ehdokkaita alkoi tupsahdella lisää. Tämä on mielestäni vain hyvä asia. Paljostahan on parempi valita kuin vähemmästä.
 
Oma lukunsa olivat kandinaattien haastattelut. Välillä tuntui siltä, että ne järjestettiin niin, ettei kukaan kiinnostunut pääsisi haastatteluihin haastattelemaan.  Ainakin minä haluan valmistautua haastatteluihin kunnolla, joten muutaman tunnin varoitusaika ei kerta kaikkiaan riitä. Lisäksi useat haastatteluihin halunneista valtuutetuista eivät päässeet paikalle työesteiden vuoksi. Olisi ollut korrektia ilmoittaa haastatteluista vähintään neljä vuorokautta aikaisemmin ja pyrkiä järjestämään ne tasapuolisesti työajan ulkopuolella.
 
Lopulta valintaryhmä ei päässyt edes yhteisymmärrykseen parhaasta kaupunginjohtaja kandinaatista vaan siirryttiin nykytilaan. Ennen juhannusta alkoi ns. likainen peli ja ehdokkaiden alhainen mollaaminen. Hakijoista levitettiin käsittämättömiä, paikkansapitämättömiä tietoja. Tämän seurauksena on tultu siihen, että tulevan kaupunginjohtajan, olipa hän sitten kuka tahansa, on äärettömän hankala aloittaa tehtävässään.
 
TÄMÄN VUOKSI ESITÄN ASIAN PALAUTTAMISTA UUDELLEEN VALMISTELUUN
 
Valmistelussa on otettava huomioon tasapuolisuus ja kaupungin ja sen asukkaiden etu. Valitsemme koko kaupunginjohtajaa, kaikkien kaupunkilaisten kaupunginjohtajaa. Siksi kaikkien valtuustoryhmien on päästävä mukaan valintaprosessiin ja vaikuttamaan jo alusta alkaen sen toteutukseen. Ainoastaan näin saavutetaan tulos, jota mahdollisissa vaaleissa hävinneetkin voivat pitää demokraattisena.
 
Jos olemme käyttäneet uusikaupunkilaisten veronmaksajien rahoja reilut 8 000€ Kauppalehteen, jotta Raumalle saadaan hyvä kaupunginjohtaja, eikö ole vähintään kohtuullista satsata samoin myös oman kaupunginjohtajamme valintaan? Näkyvyydellä saamme hyviä hakijoita, jos joku väittää toista hän ei kunnioita kotikaupunkiaan.
 
Viheltäkäämme siis puolueiden väliseksi väännöksi kääntynyt likainen peli poikki ja ryhtykäämme ryhdikkääseen yhteistyöhön kaupungin ja sen asukkaiden parhaaksi. Kaupunginjohtajavalintamme on pitkäntähtäimen päätös, joka vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Siksi annattaa muistaa Väinön Linnan lausahdus siitä, mitä hosumalla saa aikaan.
 
J Valkonen
25.6.2012"