On ihmeellistä lukea suhtautumisesta valtuustoaloitteisiini. Niillä minä pyrin ainoastaan parantamaan kaupunkilaisen asemaa. Jos lukuisat ihmiset kertovat kauhujuttuja pitkistä ja tuskaisita ambulanssien odotusrupeamista, eikö silloin valtuutetulla ole velvollisuus viedä asioita eteenpäin. Valtuustoaloite, kaupunginhallitus ja julkisuus ovat minun väyläni tässä asiassa.

Mynämäellä ja Laitilassa on kaksi ambulanssia ja meillä yksi. Näin on vaikka em. kunnat ovat huomattavasti Uuttakaupunkia pienempiä.  Meille kerrottiin, että ambulanssien vähentäminen yhteen ei huononna potilasturvallisuutta. Valtuutetuille ilmoitettiin myös, että korvaavat ambulanssit tulevat Laitilasta ja Taivassalosta. Samalla kerrottiin ettei kenenkään tarvitse odottaa ambulanssia yili 30 minuuttia.

Kuntalaiselle viranomaisten kertoma totuus on aivan toisenlainen. Meidän sairasautomme hoitaa ainoastaan tehtäviä, jotka kuuluvat kiirellisyys luokkaan A, B ja C. Tämä tarkoittaa sitä, että vähemmän vakavissa tapauksissa ambulanssi tulee aina muualta. Tuolloin ilmoitettu odotusaika on maksimissaan 120 min eikä valtuutetuille ilmoitettu alle 30 min. Lisäksi ulkopaikkakuntien ambulanssit ovat käytössämme vain arkisin 8-16. Eräiden tietojen mukaan Laitilan ambulanssin em. toimialue rajoittuu Pyhärantaan.

Minulle on kerrottu lukuisista tapauksista, joissa ambulanssia on odotettu reilu tunti. Siis taksi olisi ollut nopeampi. Pahimmillaan Uuteenkaupunkiin on soitettu ambulanssia kolmasti ja kahden tunnin odottelun jälkeen auto on tullut Taivassalosta. Ikävä on sekin tapaus, jossa luiden murtumista kärsinyt ihminen joutuu odottamaan tuskissaan yli tunnin sairasautoa. Jokainen, keneltä on luita murtunut tai katkeillut, tietää kivun kestämättömyyden.

Johtavaan luottamusmieheen on oltu yhteydessä ja hän on vierittänyt syytä hälytyskeskuksen mokaksi, vähätellyt tapahtumia, kehunut kuin hyvä systeemimme on ja jopa lupaillut elokuulle toista ambulanssia. Mitään konkreettista hän ei asian eteen tehnyt. Kaiken huippu lienee se, että johtavaluottamusmies sanoi kyseessä olleen ainoan säästökohteen! Entä kaverin palkankorotukset, entä nyt alaskirjatut yritysluotot, tontonmäet ja Janhuan kunnallistekniikka? Eiköhän kaupungista olisi löytynyt säästökohteita muualtakin.

Siis mikäli kuntalainen käy yksinäistä taistelua, soittaa toistasataa puhelua ja etsii tietoa eikä silti saa kaupunkilaisille lain takaamaa turvallisuustekijää kuntoon, on mielestäni valtuustoaloitteeni hyvin perusteltu. Nyt kaupungissa yritetään vippaskonstein ja tuurilla päästä vuoden 2012 yli yhdellä ambulanssilla. Jokaisen sopii pohtia onko säästöriskimme kohtuuton jo nyt ja mikä on tilanne, kun soijatehdasta saapuu rakentamaan, kenties etnisesti kirjava ja turvallisuuspykäläämme rajallisesti tunteva, työläisjoukko. En hyväksy vänenäläistärulettia, mutta jos joku halua sitä välttämättä pelata, niin pelatkoon edes omalla päällään.