Sain tänään ikävän tiedon Mörnen suunnalta: Tarjouksia Tontonmäen taloista ei jätetty. Syyttelyn sijaan on paikallaan ottaa oppia tehdystä tapahtumamokasta, joka mörneläisten osalta vahvistettiin reiluksi 30 000€. Tilanne on kieltämättä ikävä, mutta katsellaan tehtyjä onnistumisia, virheitä, otetaan niistä opiksi ja hoidetaan homma tyylikkäästi loppuun kesällä 2013.
 
Tapahtumassa hyvää oli se, että paikalle saapui 200-300 taloista kiinnostunutta.  Se minua lähinnä kismittää, miksei toimittu, kuten aloitetta jättäessäni ehdotin.  Ehdotin tilaisuutta, jota näyttävästi markkinoidaan valtakunnan mediassa. Tontonmäen talojen huutokaupan lisäksi tapahtumassa olisivat paikalliset kiinteistönvälittäjät esitelleet koko repertuaarinsa. Samoin kaupungin puolelta olisi tilaisuudessa esitelty vapaat tontit ja tulevaisuuden kaavoitusvaihtoehdot.
 
Saavuttuani Tontonmäelle, kysyin turkulaiselta mainostoimiston tyypittäreltä, miksei täällä ole toimittu ehdotuksen mukaan. Hän vastasi nyt myytävän Tontonmäkeä. Koska tyypitär jännitti kovasti, ajattelin antaa asian olla ja suhtautua positiivisesti vallitseviin järjestelyihin. Mielestäni tapaus oli aika tyhmästi ja vähemmän kaupallisella silmällä suunniteltu. Jos Veho järjestää Honda näyttelyn ja mainostaa sitä lehdessä, ei mahdollisille Mersun ostajille sanota: Me myydään Hondaa nyt!
 
Samoin minua ihmetyttää ko. taloyhtiön hallituksenjäsenen käytös. Kun häneltä kysyttiin tarjouslomaketta, sai kysyjä vastaukseksi: Tetkö tarjouksen kaikista taloista? Hieman vakavammin ja ammattimaisemmin voisi mahdollisiin talonostajiin suhtautua, muuten tämä sampo jää takomatta ja pysyvästi kaupunkilaisten riesaksi. Myös pelko Pyhämaan koulun lakkauttamisesta esiintyi vieraspaikkakuntalaisten puheissa. Eikä sitä parempaan suuntaan kääntänyt paikallisten jakama tieto: Nyt koulussa on kolme opettajaa ja ensi vuonna opettajia on vain kaksi. Kun tähän vastaat, että meillä on päätös, ettei liitoskuntien keskustaajamien kouluja lopeteta, saa vastaukseksi: Ainahan niitä päätöksiä voi muuttaa.
 
Jos paikkakunnallemme saapuu satoja ihmisiä talojen ostoon, kannattaa meidän tarjota heille koko asuntotarjonnan vaihtoehtoskaalamme. Eivät ihmiset tule Eurasta, Luvialta, Turusta jne. huvikseen katselemaan Tontonmäen taloja, ei ne niin museaalisia tai hienoja ole. He olivat tosi ostajia ja kiinnostuneet Uuteenkaupunkiin muuttamisesta. Useimmat heistä olivat lapsiperheitä. Jos kymmenen perhettä olisi tehnyt muuttopäätöksen, he olisivat kaupunkimme uusia asukkaita ja uusia veronmaksajia jo vuonna 2013. Samalla olisimme voineet todeta Tontonmäestä olleen hyötyä, kun väkipakomme selkä murtui.
 
Tilaisuus oli pääsääntöisesti onnistunut kaikki paikalliset ja kiinteistönvälittäjät toimivat tyylikkäästi ja vieraanvaraisesti, suuren kiitoksen tarjoilusta ansaitsevat paikalliset Martat.  Jospa siis ennen tulevaa Juhannusta, luonnon ollessa kauneimmillaan, järjestetään uusi tapahtuma ehdottamallani ohjeistuksella. Se lienee selvä, että toimijat ja tilaisuudessa suunsa aukaisevat valitaan tulevaan tapahtumassa huolellisemmin.