Torstai-illan YLE 1:n keskusteluohjelman vetäjä kahlasi ruhtinaallisen palkkansa eteen lähetyksen läpi onnettomin tiedoin ja vihrein asentein. Toimittaja antoi ymmärtää, että sähkö on aina puhtaampi vaihtoehto kuin esim. bensiini tai diesel. Pitäisi hänenkin hoksata sähkönkin olevan saastuttavaa, jos tehdään vaikkapa kivihiilellä. Tällainen punavihreä tietämättömyys ja manipulointi jarruttaa eniten ilmaston lämpenemisen torjunnan järkeviä ja tuloksellisia toimia.

Käykääpä vilkaisemassa YLE Areenan tarjoamia radiodokumentteja. Sieltä löytyy kymmenien ohjelmien verran laatua ja syvyyttä energiavaihtoehdoista ja niiden tuottamisesta. Tuntuu käsittämättömältä, jos toimittaja, joka esiintyy televisiossa viikossa vain vajaan tunnin, ei käy tarkistamassa ohjelman tueksi ja uskottavuudeksi tarvittavia tietoja. Luulisi hänellä löytyvän työaikaa riittämiin ja tuskinpa palkan pienuuskaan vie motivaation laadukkaaseen toimitustyöhön - pakostakin mieleen kumpuaa tarkoitushakuinen punavihreä manipulointi.

Jos asuminen aiheuttaa päästöistämme 40% ja liikenne 9%, olisi järkevämpää päästöjen minimoimiseksi puuttua asumisen aiheuttamaan hiilijalanjälkeen. Mutta eihän näin tehdä ja esim. hallintoa siirretä sinne, missä asumisen vaatima energia tuotetaan ympäristöystävällisesti. Koko energia kuvion epäloogisuus ja mielikuvapohjaisuus paljastuu verrattaessa sähkön käyttöä liikenteessä ja asumisessa: ASUMISESSA KÄYTETTY SÄHKÖ SAASTUTTAA - LIIKENTEESSÄ SÄHKÖÄ PIDETÄÄN SAASTEETTOMANA. Todellisuudessa siirtyminen esim. biodieseliin pudottaisi dieselpäästöjä 90%. MIKSEI NÄITÄ TOSIASIOITA NOTEERATA?


Otetaan ihan käytännön esimerkit kehin: Toimittaja ajaa töihin YLE:n tiloihin sähköautolla, joka ladattiin kivihiilellä tuotetulla sähköllä, kuten merkittävä osa pääkaupunkimme energiaa saadaan aikaiseksi - onko hän ja hänen liikkumisensa yhteiskunnan kannalta kuinka välttämätöntä ja kummoisen hiilijalanjäljen toimittaja jättää? Toinen esimerkki: Metsuri ajaa töihin kalanperkuujätteistä valmistetulla dieselillä. Hänen  kaatamansa puut menevät vientiteollisuuteen, josta maksetulla verolla ostetaan Helsinkiin kivihiiltä energialähteeksi. Palkastaan tämä metsuri maksaa veroa, siis myös YLE-veroa, jolla maksetaan ensimmäisen esimerkin toimittajan palkka. Onko metsuri kaiken pahan alku eli punavihreän huuhaailmastopolitiikan aiheuttaja?