Suomen teollisuuden murros jatkaa kaavailtua kulkuaan. Perinteinen savupiipputeollisuus siirtyy halvempiin maihin. Nyt Wärtsilä teki saman ratkaisun kuin Konecreanes jo kesällä. Siirrytään pois Suomesta lähemmäs suuria markkinoita. Onneksi molemmat teollisuusyhtiöt jättävät suunnittelutoimintansa Suomeen. Nämä yhtiöt luottavat suomalaiseen luovuuteen.

 Suomalaisen koulutusjärjestelmän ylivoimaisuus on se tekijä, mikä pitää suurten yritysten osaamistoiminnan maassamme. Ikävä vaan, etteivät kaikki yrityksemme luota edes koulutuksemme, tästä kertoo Pöyryn tulevaisuuden kaavailut. Joka tapauksessa lähihistoria yhdessä, suuryritysten tämän päivän ratkaisujen myötä, osoittavat ne faktat, joiden mukaan kehitys etenee meidän leveysasteilla.

 Tulevaisuudessa me suunnittelemme niitä asioita, mitä muut tulevat tuottamaan edullisemmin. Jos taasen teemme jotain perinteisiä savupiipputeollisuuden tuotteita, täytyy niistä löytyä jotain lisäarvoa eli tuotemerkki, korkea laatu jne. Aivan kuten tekstiiliteollisuus ja it-buumi nyykähtivät, nyykähtää nyt osa perinteisen teollisuutemme perustuotantoa.

  Jos joku on rahdannut Uuutenkaupunkiin miljoonilla euroilla soijatehtaan tuotantolaitteita, voidaan tällaista hanketta pitää toteutuksen osalta varmana. Mikäli etanolitehtaan tulo tiedetään, kulissien takana varmaksi, on tämäkin asia hienosti kunnossa. Kun vielä muutakin uuteen tietoon ja toteutukseen pohjaavaa on syntymässä, voi todeta positiivisena: Meillä on pullat hyvin uunissa!

  Nykyinen kaupungin toiminta toteutetaan niin hintavasti, jotta em. teollisuushankkeiden toteutumisaikataulut on selvitettävä pikimmiten. Muutenhan käy näin: Vaikka pullat on hyvin uunissa, jää uuni, varojen puutteen vuoksi, kylmäksi ja pullat paistumatta. Realistinen tieto ja sen avoin jakaminen synnyttävät yhteishengen, jolla päästään nihkeiden vuosien jälkeiseen vaurauteen.

  Joudumme varmasti karsimaan kulujamme ja ennen kaikkea jo suunniteltuja investointejamme. Tässä täytyy toimia järjellä, jottemme säästä kaupunkiamme kuoliaaksi tai muuta siitä nuhruisuudella, vanhanaikaisuudella ja toimimattomuudella luontaantyöntäväksi asuinvaihtoehdoksi. Tieto poistaa epäilyjä ja synnyttää positiivisuutta!

                    PUHTAIN EVÄIN, PUUHTAASEN HUOMISEEN: