Uudenkaupungin pelastajana voidaan pitää teollisuutta, se on kuin ratsuväki, joka pelasti ja antoi toivoa erämaassa villien armoilla ja uskon varassa vaeltaneelle hihhulilaumalle. Kiitos autotehtaan ja Vahteruksen usko haihatteluun ja utopistiseen elinkeinopolitiikkaan konkretisoitui todellisiksi työpaikoiksi. Nyt on enää kyse siitä, tarttuuko kaupunki tarjottuun mahdollisuuteen, aloittaa kehittymisen eli puitteiden ja palveluiden rohkean plus määrätietoisen rakentamisen.


Kaupungin kehittämisestä on tehnyt realistisen vaihtoehdon oikeiston ja vapaan vasemmiston menestyksellinen yhteistyö. Tämä rintama ei ainoastaan lopettanut haihatteluihin nojaavaa elinkeinokohellusta ja surrealismin varaan rakentamista, vaan kykeni maksamaan menneen valtuustokauden miljoona haihattelut. Kaupunkimme taloudellinen pohja kestää voimakkaan puitteiden ynnä palveluiden kehittämisen. Tällä hetkellä Uusikaupunki on Suomen kiinnostavin kunta, jonka tulevaisuus on sen omissa käsissä.

Jos kaupunkimme on maksanut mittavat oppirahat siitä ettei huuhaa elinkeinopolitiikalla luotu työpaikkoja, on maksettu myös puitteiden ja palveluiden karkeasta kehittämisen laiminlyönnistä, nyt on viimeinkin aika investoida kaupunkilaisten parhaaksi.  Viime vuosina Uudenkaupungin työpaikkojen kasvu on ollut ennätyksellistä, mutta siitä huolimatta väkilukumme on vähenemään päin. Jokainen meistä haluaa asua mahdollisimman hyvissä elinoloissa ja vieläpä mahdollisimman lähellä työpaikkaa. Kyse on niin ajasta, elämisen laadusta kuin rahasta, joten meidän täytyy kyetä tarjoamaan juuri näitä perusasioita ja kaupunkimme kasvu on taattu.

Jos meillä on menneillä valtuuskausilla ollut varaa heittää kymmeniämiljoonia kaupunkilaisten euroja hyödyttömään haihatteluun ja vieläpä velaksi asti, on meillä oltava rohkeutta investoida kaupungin ja sen asukkaiden parhaaksi. Tämä vaatii pitkälti uusia valmistelijoita, uusia päättäjiä ja uusia ajatuksia. Jotta tämä kaikki toteutuisi, on otettava oppia herra Kirkkomäestä eli vilkaistava tulevien virheiden ehkäisemiseksi menneisyyteen ja vasta sen jälkeen painettava kirkkain ajatuksin, positiivisin mielin ja yhteistyössä kohti ,paljon nykyistä parempaa, tulevaisuutta.

Tehdyt selvitykset ja tutkimukset, joiden linkit olen aiemmin täällä julkaissut, kertovat niin Uudenkaupungin vahvuudet kuin kehittämistarpeet. Jos haluamme tänne uusia asukkaita, meidän tulee satsata elämisen puitteisiin ja etenkin vapaa-ajan mahdollisuuksien laatuun sekä määrään. Monitoimitalon rakentaminen, opetuksen, uimahallin ja kulttuuripalvelujen modernisointi eivät ole mitään mielipideasioita vaan tutkittuja juttuja, joiden avulla pystymme muuttamaan teollisten työpaikkojen potentiaalin muuttovoitoksi.

Mikäli onnistumme hyödyntämään teollisuuden uudet työpaikat yhdessä naapurikuntien kanssa, nousee koko Vakka-Suomi merkittävään kukoistukseen. Pienien kuntien elinvoima säilyy ja ne säilyttävät päätösvallan omissa asioissaan. Erilaisten kuntien välinen hedelmällinen yhteistyö on voimavara, jota ei voi jättää käyttämättä Vakka-Suomea kehitettäessä. Välistä vetämisen  ja isomman oikeudella etujen rohmuamisen aika saa jäädä taakse. Palkinto kuntien välisestä yhteistyön ja kasvun onnistumisessa on sairaalamme elpyminen parhaiden aikojen tasolle. Populistiselle adresseille viitataan kintaalla niin läänitasolla kuin ministeriössä, mutta maakunnan tuntuvaa väkimäärän kasvua ei voi heittää adressin lailla roskikseen.

Uudessakaupungissa asiat ovat oikealla tolalla. Kun kaupunkia kehitetään, löytävät oikeisto ja vapaa vasemmisto toisensa. Toivottavasti tulevissa vaaleissa tämä, kaupungin taloudellisesta suosta nostanut, rintama saa entistä jämäkämmät hartiat. Toisin kuin talous puolueet ovat vain väline. Valitsemalla oikean välineen, kuntalainen voi parantaa olotilaansa rutkasti. Kuntavaaleissa kannattaa tärkeimmäksi valintakriteeriksi nostaa tekojen ohella puolueiden välinen yhteistyö.

Valtakunnan huipulla puolueet saattavat olla etäällä toisistaan, mutta kuntatasolla ei ole samantyylistä hallitus vastaan oppositio asetelmaa eikä kuntatasolla päätetä homoavioliitoista, NATO-kannoista tai ilmastoasioista; kuntatasolla ollaan joko kehittämässä koko kaupunkia tai ottamassa kaupunkilaisilta sen verran pois, että yhden napapoliitikon  työpaikan ostoon irtoaa neljämiljoonaa euroa ....