Tämän valtuustoaloitteen esitin maanantain valtuustonkokouksessa. Pahoittelen, että vahingossa sanoin Vannaksen olleen eläinlääkäri, mutta onneksi sain oikaista tämän virheen. Olisin voinut tuoda esiin muutakin, mutta valitsin tiedot, jotka jokainen voi yksinkertaisesti tarkistaa Wikipediasta:

 

Valtuustoaloite3:   3.10.2011        

     Mauno Vannaksen taustojen selvittäminen valtuustolle

 

 

    Mauno Vannaksen säätiön varoin on kaupunkiamme kaunistettu monin ihastuttavin tavoin. Tulokset ovat olleet kiistatta kauniita ja viehättäviä, sen sijaan kaupungille lahjoitusten seurauksena aiheutuneista kuluista ei ole pahemmin hiiskuttu. Myöskään itse säätiön perustajan Mauno Vannaksen taustoista tai hänen merkittävän varallisuutensa lähteistä ei ole isommin hiiskuttu. Meillä on, kaupungin hoitama, Mauno Vannaksen puisto, jossa kaupungin istuttamien lumoavan kauniiden kukka-asetelmien keskellä on Mauno Vannaksen muistomerkki.

 

    Mauno Vannas oli erittäin ansioitunut silmälääkäri. Mutta Mauno Vannas oli myös täysin avoimesti Natsi ja juutalaisvastainen rasisti. Hän toimi Suomen Valtakunnan Liiton puheenjohtajana, ei siis minään rivi- tai kannatusjäsenenä vaan puheenjohtajana. SVL oli Natsi-Saksan työrukkanen Suomessa ja pyrki auttamaan saksalaisia miehittämään Suomen. Malli oli sama, minkä natsit toteuttivat Norjassa.  Vannaksen johdolla em. järjestö valmisteli mm. Suomen istuvan tasavallanpresidentin murhaa. Nämä tiedot ovat Ylen MOT-ohjelmasta. Entä, mistä on peräisin Vannaksen henkilökohtainen omaisuus? Onko se kenties 30-luvun lopulta ja 40-luvun alusta ja lähtöisin Saksasta?

 

  Kyseessä on niin suuri ja periaatteellinen asia, että esitän valtuustolle selkeää selontekoa Mauno Vannaksen toimista ja omaisuuden alkuperästä. Esitän myös, että tämän selonteon jälkeen valtuusto ottaa äänestämällä kantaa yhteistyöstä Mauno Vannakseen säätiön ja siinä toimineiden henkilöiden kanssa.

 

Uudessakaupungissa 3.10.2011

 

 J Valkonen

                                                Tällaista oli sota(K-18):