Tänään sain olla mukana kahdessa haastattelussa.  Aamupäivällä jututin neljän muun valtuutetun kanssa savonlinnalaista kaupunginjohtajaehdokasta. Iltapäivällä haastattelin kolmen muun lautakunnan jäsenen ja yhden virkahenkilön kanssa luokanopettajaksi itseään tyrkyttänyttä naista.  Jälkimmäiseen haastatteluun olisivat saaneet osallistua kaikki koulutuslautakunnanjäsenet. Sensijaan kaupunginjohtajakandinaatit valitsee ja haastattelee puheenjohtajisto? Lyhyellä varotusajalla valtuutetutkin päsevät omalle jututustunnilleen.

Mielestäni kyse on koko kaupunkimme kaupunginjohtajan valinnasta, siksi kaikkien ryhmien edustajan täytyisi saada olla mukana kaupunginjohtajan haastattelussa aina esivallinnasta alkaen. Onhan hän mahdolliasesti tulevaisuudessa myös pienryhmien valinta. Asian antamista puheenjohtajistolle ihmetyttää sekin, että pienempiäkin kihoja pääsee haastattelemaan pikkubussillinen luottamushenkilöitä. Eikä toiminnan ihmetystä vähennä se, jos tutkii puheenjohtajiston jäseniä. Mielestäni puheenjohtajistosta vain Antola ja Kontu ovat kelvollisia haastattelijoita.

Entäpä headhunter, joka huhujen mukaan saa hommastaan 12 000€. Luulisi tuolla rahalla löytyvän muutakin kuin Punkaharjun ja Raahen kokoisten kuntien johtajia. Mielestäni pitäisi tutkailla hankalilla seuduilla olevia, mutta siellä hyvin menestyviä, 7 000-25 000 asukkaan kuntia ja houkutella niiden johtajia kaupunkiimme. Nyt koko hakuprosessi saisi laittaa uudelleen käyntiin esittämälläni laajemmalla porukalla. Lisäksi 5 000€ lisää palkkaa ja johan alkaisi isommat kalat kiinnostumaan kaupungistamme.

Tänään jututettu kandinaatti oli tosi positiivinen yllätys. Hän kuulutti avoimuuden perään esim. valtuuston pitäisi ainakin kahdesti vuodessa viettää keskenään aikaa. Mies luotti keskustelun voimaan asioiden ja eri näkemysten yhdistämisessä ja kuntalaisten kuuleminen eli suorademokratia oli hänelle tärkeää. Kuntaliitos intoilu sai minut hiukan epäilemään häntä, mutta ehdottomasti savonlinnalainen vieras oli kelvollinen kaupunginjohtajaksemme. Haluaisin kuiten katsoa vieläkö tarjolla olisi kenties lisää erilaisia kasvoja eli hakukierros uusiksi. Iltapäivän opettajatarjokas oli niin ikään varsin loistava, joten jututettavien osalta päivä oli positiivinen.