Jääkiekossakin kaikki on kohdallaan, pelaajat tienaavat tuottamansa tuloksen mukaan.  Hyvät pelurit pääsevät liigaan ja jopa NHL tai KHL -tasolle. Huonompi peluri saattaa päästä tasoaan parempaan joukkueeseen, mutta sopimuksen umpeuduttua hän palaa omaan sarjaansa.

   Työelämässä samat lainalaisuudet pätevät, tosin vain yksityissektorilla. Julkisella puolella tulosvastuu on tuiki tuntematon juttu. Tyyppi saa häärätä ja huseerata vaikka kaikki  menisi putken sijaan halliin. Kunhan selittelee tekemisensä parhainpäin saa hän jatkaa hamaan eläkkeeseen asti. Tämä siitäkin huolimatta vaikka hän aiheuttaisi inhimillistä tuskaa ja kärsimystä toimiensa seurauksena.

   Ongelmaan löytyy ratkaisu. Palkkio systeemi! Tunnetusti hyvästä työstä palkitaan  yksityisellä sektorilla. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka verottaja vie hallinmoisen osan palkkiosta. Entä julkisella sektorilla? Voisimmeko maksaa ekstraa todellisille osaajille, keiden työstä kaupunkilaiset hyötyvät odotettua enemmän? Pitäisi saada kunnon kannustimet!

   Julkisellasektorilla myös huonosta työstä täytyy maksaa ekstraa!  Palkan lisäksi huono työ maksaa huonontuneina palveluina ja hallinmoisina kuluina! Helposti huonon työntekijän palkaa jää murto-osaksi hänen aiheuttamista kokonaiskuluista. Jospa epäonnistunutta työskentelijää siunattaisiin palkkiolla. Lyötäisiin onnettomalle tyypille 500 000€ kouraan, jotta hän suostuisi häipymään ja 250 000€ lisää, mikäli veisi vaimon matkassaan?

   Mittarina töppöydelle pidettäisiin tuotosta ja niiden hintaa. Jos hallinto karsii käyttäjiltä välttämättömiä palveluja, kuten esim. koulun ja tilalle syntyy sopimaton rakennus esim. talli; tuolloin hallinnon johtoa voidaan pitää hallinnottomuudessaan riittävän töppönä palkkioon.

    Tämähän on vain hallisinaatio ja skenaario. Eihän missään ole niin hallitsematonta hallintoa, jonka pyörittäjä aihauttaisi niin hallinmoiset kulut, että negatiivisen palkkio olisi perusteltua!