Konsultti Eero Laesterä piti kaupungin vedenjakajana vuotta 2002. Tuolloin kaikki oli vielä hyvin ja hallinnassa. Kaupunginjohtaja Salaterän mahtavia saavutuksia ollaan ajettu alas jo ennen vuotta 2002. Mutta vuoden 2002 tienoilla olemme alkaneet albanisoitua. Meidän tietomme jämähtivät, meidän suunnitelmat jämähtivät, me aloitimme epärealistisen haihattelun ja tämän seurauksena olemme naapureihin nähden kuin Albania aikoinaan: Köyhä, takapajuinen, taantuva ja tulevaisuutta vailla oleva näennäisdemokratia.

 Aikoinaan meillä oli kyvykkäitä virkamiehiä esim. Högmader, Mäkelä, Lahikainen jne. Tuolloin taisteltiin  poliittisella rintamalla niistä painotteista kuinka kaupunkimme kasvaa 25 000 asukkaan palvelevaksi ja vireäksi hyvinvoinin kehdoksi. Kaupunki ja hyvinvointi kasvoi rinta rinnan, kiitos osaavien virkamiesten ja heihin luottaneiden luottamusmiesten.

 Kovista ulkoisista iskuista huolimatta kaupunkimme kasvoi ja tarjosi edulliseen hintaan hyvinvointia. Virkamiesten valmisteluun luotettiin. Tulokset osoittivat heidän olleen luottamuksen arvoisia. Kuitenkin osaavat virkamiehet lähtivät - luottamusmiehet jäivät. Lähteneiden virkamiesten  tilalle tuli uusia. Luottamusmiesten luottamus siirtyi uusiin virkamiehiin, vaikka heidän valmistelustaan varoiteltiin tulevan kaupungille suurta vahinkoa. Virkamiehet selittelivät ja selittelivät: Odottakaa, kyllä tämä kohta onnistuu.

 Luottamusmiehet oppivat luottamaan uusien virkamiesten puheisiin. Kaupungin varannot antoivat mahdollisuuden alamäkeen luisumisen tapahtua huomaamatta. Nyt varannot on syöty ja olemme siirtyneet tuhdisti velkapuolelle. Silti sama meno jatkuu. Mutta miksi? Meidän johtavat poliitikot ovat vieläkin osittain samoja kuin kaupunkimme menestyksen aikana. He uskovat nykyisiin virkamiehiimme kuin heidän osaaviin edeltäjiinsä.

 Kun nämä menneisyydestä mallinsa hakevat luottamushenkilöt ovat puolueissaan määräävässä asemassa, he myös määräävät kaupungin kehityksen suunnan. Pahimmillaan muutama veteraanipäättäjä pompottaa 14 valtuutettua miten tahtoo. Tämä estää uusien tuulten, luovuuden ja edistyksen saapumisen kehittämään kaupunkiamme.

 Vika albanisoitumiseemme ei ole virkamiesten vaan heihin sokeasti luottavien veteraaniluottamusmiesten ja näitä sokeasti peesaavien nuorempien luottamusmiesten. Puolueiden sisäisen hierarkian vuoksi uudet valtuutetut eivät tuo uusia ajatuksia.

 Konsultti kertoo kaupunkimme talouden karun totuuden ja yksittäinen valtuutettu ihmettelee, miten samaan aikaan naapurikunnissa asiat on saatu säälliseen kuntoon. Eikö tämän pitäisi olla selkeä signaali muutokselle? Mutta eipä ole, jopa tämä sanoja siunaa vanhat konstit ja antaa kaupunkimme tilan huonontua.

                     MINNE VANHAT HYVÄT AJAT HÄVISIVÄT?