Kaikki tietävät kuinka Israelissa suhtaudutaan kansallissosialismiin ja heidän ystäviinsä ja hengenheimolaisiinsa. Jopa natseja miellyttäneen säveltäjä Rikhard Wagnerin teoksiin suhtaudutaa torjuvasti Israelissa. Israelilaiset eivät siis hyväksy minkäänlaista yhteistyötä kansallissosialistien tai edes etäisesti em. aatteeseen yhteydessä olevien tahojen kanssa.

  Meillä on odotettu soijatehdasta kuin kuuta nousevaa. Tie ja muihin rakennelmiin lienee uponnut pian miljoona euroa kaupunkilaisten rahoja. Tehtaan saapumisesta esitettyt lupaukset eivät ole toteutuneet ja skeptisimmät epäilevät koko hankkeen toteutumista. Onko soijahanke kaatunut vai siirtynyt? Mikä varmaksi ilmoitteua tehdasta viivyttää? Lupausten mukaan tehtaan raketamisen pitäisi olla käynnissä.

  Soijatehtaasta uutisoitaessa putkahti varsin usein esiin Israel. Onko israelilaisilla merkittävä päätösvalta soijatehtaan suhteen? Pitävätkö israelilaiset Uuttakaupunkia kansallissosialismin suhteen myönteisenä paikkakuntana, jossa po. aatteen sympatiseeraajat häärivät vallassa?

 Meillähän on Vannaksen säätiö ja Vannaksen patsas kaupungissamme. Säätiön perustaja Vannaksen taustat ovat vähintäänkin arveluttavat, jos niitä pohti israelilaisesta vinkkelist. Näin Wikipedia miehestä: "Politiikassa Vannas toimi äärioikeistossa ja johti kansallissosialismia ja natsi-Saksaa ihailevaa Suomen Valtakunnanliittoa (SVL). YLE TV1:n MOT-ohjelmassa esitettiin Suomen Valtakunnanliiton olleen juutalaisvastainen järjestö, joka kaavaili myös vallankaappausta, jos Saksa olisi voittanut toisen maailmansodan. Vannas ehti tuhota SVL:n arkistot sodan lopulla, joten todisteet ovat vähäisiä. Vannas oli tiedekunnassa, joka ei puoltanut Saksasta paenneelle lääkäriksi esittäytyneelle juutalaiselle Walter Cohenille toimilupaa. Tiedekunta vetosi siihen, ettei Saksassa suoritettu tutkinto ollut saman arvoinen suomalaisen kanssa, sekä huomautti, ettei lupia tulisi antaa "tällaisille poliittisille pakolaisille" epävakaiden poliittisten olojen vallitessa, koska heitä sitten alkaisi Suomeen tulvimaan. Todellisuudessa saksalainen tutkinto oli vähintään yhtä hyvä, ellei parempi, minkä Saksassa itsekin oppinsa saaneet Ylppö ja Vannas tiesivät. Vannas oli myös yksi natsien suosimista ehdokkaista heidän omissa suunnitelmissaan, joihin kuului kanssallissosialistisen hallinnon asettaminen Suomeen."

  Ketkä uusikaupunkilaiset neuvottelevat soijatehtaasta? Onko heillä yhteyksiä Vannaksen perustamaan säätiöön? Jos jälkimmäiseen kysymykseen tulee myönteinen vastaus, pitäisikö kyseiset neuvottelijat vaihtaa?  Jos iltapäivälehdet alkavat kirjoitella säätiöstä, miten se vaikuttaa kaupunkimme imagoon?  Minkälaisen varjon Uusikaupunki saisi maineelleen siitä, jos po. säätiön keskeiset jäsenet häärisivät kaupunkimme napamiehinä? Toivottavasti näin ole, mutta entä jos...

                                                            SHALOM