Tuntuu koomiselta tuomita puhumista siitä, jos noille laitettaisiin hihamerkit kertomaan ajatusmaailmasta tai jos noi kaasutetaan. Jatkuvasti puhutaan jos sitä ja jos tätä viitaten johonkin natsien tapoihin. Mutta entäpä jos toimitaan kuin natsit tai pannaan pääpensaaseen, jos pelätään esim. leikkikenttien tms. syntyvän natsiperinnöllä. Jossain rannassa lienee kaupunki, jolle kelpaa mahdolliset natsiperinnön tuotokset, vai? Natseihin viittaavat puheet tuomitaan jämäkästi, mutta kuinka on natsityylisten käytännön toimien laita, annetaanko niiden olla ja ollaanko niistä jopa valmiita maksamaan?

Natsit saivat tukea lehdistöltä. Heidän toimintaansa ylistettiin rajusti ja samalla vastapuolta kritisoitiin tylysti. Ainoastaan vastapuolen heikot lenkit saivat tukea natsien lehdistöltä. Näin heidät nostettiin ylös ja pikku hiljaa heidät houkuteltiin sulautumaan osaksi natsisakkia. Juuri sulautumisen  vuoksi lehdistön syleilyyn valittiin vastustajan heikot jäsenet; sillä heitä on helppo hallita senkin jälkeen, kun he ovat vaihtaneet puolta. Heikot ovat heikkoja, mutta vahvat ovat vielä puolen vaihtamisen jäkeen edelleen vahvoja ja haluavat valtaa uudessakin ympäristössä. Siksi natsilehdet nostivat vastustajien heikot esiin ja haukkuivat vahvat lyttyyn.

Kun manipulaatio jatkui aikansa, sen seurauksena natsisuuntaus kasvoi ja vastapuolen vahvat jäivät niin yksin, että lisämanipulaatiollaan lehdistö sai kansan hiljentämään heidät. Näin valta saatiin yksiin käsiin ja siirryttiin yhden valmistelun ja yhden totuuden malliin. Mutta auta armias, jos erehdyit esittämään tuolle yhdelle mallille kritiikkiä tai vaihtoehtoja, silloin tarjolla oli lopullinen ratkaisu.

Ylivertainen ja vaihtoehdoton tiedotus antoi natsisuuntaukselle täyden esitys- ja toimintavallan. Kaikki mitä esitettiin oli mahtavaa, upeeta ja valtavaa. Jopa siinä vaiheessa, kun kaupungit oli pommitettu raunioiksi, kansa asui kadulla, ruoka oli loppu ja nälkäiset lapset tarttuneet aseisiin, uskottiin natsilehtien tarjoamaan ihmeeseen: johtajalla on valtava salainen ase, joka kääntää kaiken tuhon voitoksi!

Nyt me kaikki tiedämme, ettei, luojan kiitos,  ollut mitään valtavaa, ylivoimaista, kaiken voitoksi kääntävää salaista asetta. Oli ainoastaan jumalaton tuho ja hävitys. He ketkä kannattivat yhtä totuutta, yhtä valmistelua ja yhtä johtajaa, olivat maksaneet natsilehdistön valheista hengellään, terveydellään tai tulevaisuudellaan. Me kaikki tiedämme tämän, mutta voiko näin käydä uudestaan vai onko tällaista jo jossain olemassa? Onko jossain paikka, missä vieläkin yhtä mallia hehkutetaan ja sille kritiikkiä tai vaihtoehtoja esittäviä jahdataan, vainotaan, julkisesti häpäistään ja valheisiin vedoten tuomitaan!