Aikoinaan Suomeen pyritiin luomaan järjestelmä, joka takaa kaikille kansalaisille mahdollisimman tasapuolisesti tasapuoliset terveyspalvelut. Aikaisemmin vain mentiin lääkääriin, ei puhuttu edes yksityisestä vaihtoehdosta. Nykyään haukutaan esim. terveyskeskuksen lääkäreitä onnettomiksi ja kehutaan yksityissektorilla toimivia lääkäreitä.

  Onko lääkäreillä eri koulutus sen mukaan meneekö hän töihin yksityielle tai julkiselle puolelle? Ei ole! Molemmat saavat verorahoilla kustannetun koulutuksen ja valtion opintotuet ja opintolainat. Ja tietysti lääketeollisuudelta runsasta "lisäkoulutusta". Herääkin kysymys lääkärien kutsumuksesta: Tehdäänkö työ paremmin, kun rahaa saa enemmän? Kuppaavatko lääkärit yhteiskuntaa itsekkäästi rahan kiilto silmissään? Ovatko potilaat lääkäreitä varten eikä päin vastoin?

  Voiko, määrättyjen seutujen, lääkäripulan torjua upseerien tyylisellä siirtopakolla. Lääkärin on pakko työskennellä esim. neljä vuotta valtion osoittamassa paikassa. Tämä siitä hyvästä, kun lääkäri sai opiskella valtion tuottamissa oppilaitoksissa ja ja vation takaamilla lainolla. Kumpaa tarvitaan syrjäseudulla enemmän rähinäremmiä venyttelevää, kitalaki punaisena huutavaa luutnanttia vai osaavaa lääkäriä?

   Pitäisikö yhteiskunnan kieltää yksityiset lääkäriyritykset vai pitäisikö kunnallinen puoli ajaa kokonaan alas ja korvata  yritysten toimijoiden välisellä kilpailulla? Miksi meillä ei ole varaa laadukkaaseen julkiseenterveydenhuoltoon kuten 80-luvulla vaikka meillä on nyt taatusti enemmän rahaa? Onko kansa sairaampaa vai vetääkö joku välistä?

  Entäpä, jos esim. Uusikaupunki ajaisi alas kaikki terveyspalvelunsa ja ottaisi kuntalaisille terveyden turvaksi vakuutuksen. Mikä olisi vakuutuksen hinta, jos kilpailutettaisiin 15 000 asiaksta eri yhtiöden välillä. Saataisiinko kilpailuttamalla, tyhjilleen jääneisiin terveystiloihin, yksityisiä terveystoimijoita? Tulisiko näin kaupungin palkkalistoilla nyt olevista lääkäreistä yksitysen sektorin työntekijöitä ja puhtaita veronmaksajia? Vai onko vakuutusyhtiöden sotkeminen terveyspalveluihin sama kuin ison saatanan ottaminen pikku pirun tueksi terveydellä kuppaamisen jatkamiseksi?

   Väki vanhenee ja jotain radikaalia tarttis tehrä. Huomattava, jostain syystä vaiettu, kommentti on tullut Urpilaiselta. Mikäli olen kuullut oikein, hän ei päästäisi yksityislääkäreitä rohmuamaan nykyistä enemmän julkisia varoja. Terveyspalvelut nielevät niin kunnassamme kuin koko maassa julmetun osan yhteisistä varoista, joten se on tärkein keskustelun aihe huomista ajatellen. Se on sitä niin ihmisen kuin rahan vuoksi!