Tänään läpyskän harveneva lukijajoukko sai osalleen ihmeellistä valistusta. Meillä on kuulemma poliittinen sopimus siitä ettei kaupunginjohtajavaihdoksen ajaksi valita luottamushenkilöä pormestariksi. Olen tänään keskustellut neljän suurimman puoleen kermaan kuuluvien valtuutettujen kanssa eikä kukaan tiedä mitään moisesta poliittisesta sopimuksesta.

Sen sijaan minulle aiemmin kerrottu kaupunginhallituksen puheenjohtajan  tyrkyttäneen puheenjohtajiston kokouksessa itseään kaupunkimme pormestariksi. Muistanette maakuntalehdenkin hehkuttaneen tämän vaihtoehdon puolesta. Tuo hehkutus sai aikaseksi lähinnä hymyilyä ja hämmästelyä. Eikä asialle naureskelu rajoittunut ainoastaan paikallisen Kokoomuksen ulkopuolelle. Ei rähinäremmi tee johtajaa tai upseeria, remmin sisältäkin täytyy löytyä jotain.

Kaupunginjohtajavaihdos tapahtuu todella kiivaalla tahdilla. Tästä johtuen nykyisen kaupunginjohtajan täytyy saada keskittyä keskeneräisten elinkeinohankkeiden loppuun saattamiseen tai niiden saattohoitoon. Hankkeista vähin ei ole etanolitehdas; ainakin kaupunginjohtajan oman kertoman mukaan etanolitehdas on ratkaisuvaiheessa. Myös muut keskeneräiset hankkeet on hoidettava loppuun tai delegoitava Kristiina Salolle. Hänethän palkattiin kaupunkiimme juuri tätä tehtävää varten.

Luottamushenkilöistä valittavan pormestarin on tunnettava kaupunkimme toimintakulttuuri pitkältä ajalta, hänellä täytyy olla myös henkilötuntemus, tieto keskeneräisistä hankkeista ja tulevaisuuden visioista. Lisäksi tulevalta pormestarilta on löydettävä uskottavuutta ja aikaa vaativan tehtävän suorittamiseen. Näillä eväillä hän kykenee helpottamaan aloittavan määräaikaisen kaupunginjohtajamme taivalta.

Siirtymävaiheessa tarvitaan myös selkeää virkahenkilöjohtajaa ja nähdäkseni hänen tehtäväänsä sopii parhaiten kamreerittaremme. Näillä eväillä on mainiota ryhtyä etsimään uutta kaupunginjohtajaa. Asialla on kiire, mutta hosumaan ei sovi ryhtyä, sillä uuden johtajan kanssa on elettävä ainakin määräaika - mieluimmin paljon kauemmin!

Mielestäni kuka tahansa muu valtuustomme 40 jäsenestä sopii pormestariksi paremmin kuin nykyinen hallituksenpuheenjohtaja. Itse olen valmis kannattamaan väliaikaiseksi pormestariksi: Jouko Antolaa, Harto Forssia tai Pertti Haverista