Uudessakaupungissa on 43 valtuutettua ja neljällä valtuutetulla saa ns. suhteelliset paikat eli paikan hallitukseen ja ns. vahvoihin lautakuntiin. Kahdeksalla valtuutetulla paikkoja tulee kaksi jne.. Viime vaalien jälkeen Persut saivat neljä paikkaa eli oikeutuksen suhteellisiin paikkoihin. Viime vaalien jälkeisenä yönä alkoivat puhelimet soida. Itse halusin koota pienryhmät yhteen ja lähteä heidän kanssaan tasavertaisin neuvotteluihin sillä tavoitteella, että saisimme hyödynnettyä vaa´ankieli asemaamme maksimoitua meille äänensä antaneiden kaupunkilaisten mandaatin.
 
Avoimesti halusin neuvotteluja vasemmiston ja oikeiston kesken. Ilman muuta sitoutumista kuin paikanjakosopimus olisin ollut valmis tekemään sopimuksen sen osapuolen kanssa, minkä kanssa syntyy meille edullisin sopimus. Myös Rainer oli kanssani samaa mieltä, mutta taustalta kuuluin ääni: Emme lähde Demareiden kelkkaa, olemme perinteinen porvaripuolue. Niinpä neuvottelimme kolmesti oikeiston ja kerran vasemmiston kanssa. Lopulta syntyi sopimus oikeiston kanssa ja saimme hiukan ylimääräistä eli eli valtuuston toisenvarapuheenjohtajan paikan.
 
Vasta maaliskuussa sain tietää, että vasemmisto olisi ollut halukas neuvottelemaan kanssamme. Rainerille tai minulle tämä viesti ei koskaan saapunut. Persujen se taho, joka ei ollut edes ehdokkaana, halusi sopimuksen oikeiston kanssa vähät välittäen siitä vaikka olisimme saaneet toiselta puolelta enemmän. Niinpä mahdollisuuksista tietämättä myös Rainer ja minä teimme sopimuksen ja vedimme nimemme oikeiston paperiin.

Tämän jälkeen alkoi Persujen sisäinen vääntö luottamuspaikoista. Valtuustoryhmämme kuusi jäsentä halusi jakaa paikat äänestäjiä kunnioittaen ja kaksi sekä paikallisosaston kihot pitivät luottamuspaikkoja ainoastaan palkkiona puoluetyöstä. Kaikki yritettiin tehdä vieläpä salassa valtuustoryhmän enemmistöltä eli olisimme asiasta tietämättöminä marssineet valtuustoon ja vasta siellä nähneet kuinka paikat selkiemme takana jaettiin uudelleen.
 
Vaalikausi meni, kuten meni. Osa valtuutetuista piti sen, mitä äänestäjille oli luvannut ja taas osa heistä vähät välitti antamistaan lupauksistaan. Kun yksi ryhmän jäsen ei tullut ryhmän kokouksiin ja alkoi häärimään toisen puolueen sätkynukkena ja jopa antoi oman merkittävän luottamuspaikkansa toiselle puolueelle, päätti valtuustoryhmä yksimielisesti erottaa hänet. Merkittävintä vaalikaudella lienee ollut se, että aktiivinen demarivaltuutettu siirtyi ryhmäämme. Hän anoi jopa puolueemme jäsenyyttä. Kun jäsenyyttä ei hänelle myönnetty, erosi muutama muu ja minä Persuista. Huomion arvoinen seikka valtuustokauden aikana oli myös se, että Persujen eräästä taustavaikuttajasta saatu niljakas tieto, muutti ryhmän enemmistön suhtautumista koko paikallisosastoon ja siksi siihen ei kukaan meistä halunnut enää liittyä. Näin mentiin koko vaalikausi ja totuutta ei kansalle kerrottu koskaan lehdissä.
 
 
Siinä hiukan taustaa, jotta ymmärrätte meneillään olevat neuvottelut. Läpyskä julisti, että paikalliset Persut tekevät sopimuksen oikeiston kanssa, jos meidän ryhmä ei saa mitään. Kaupungilla kuulin Persukihon  laukoneen vasemmalle, että kyllä me teidän kanssa neuvotellaan, jos saamme valita teidän neuvottelijat.  Nyt olen kylällä kuullut Persujen lukinneen itsensä nykyisen hallituksenpuheenjohtajan jatkoon. Jos näin ei sovita, Persut uhkaavat tehdä sopmuksen vasemmiston kanssa. Kun tähän vielä lisätään ripaus katutietämystä, jonka mukaan yksi Persujen valtuutettu julkisesti kritisoi omiensa johtoa hämärästä toiminnasta ja salailusta, ei liene ihme, jos täälläkin tapahtuu loikkaamisia.
 
Sopiikin kysyä, mikäli katutietämys pitää kutinsa, oliko Persujen vaalilupaus se, että puolue takaa toisen puolueen napamiehelle merkittävän aseman tai se, että he syrjivät toista ryhmää ja vähät välittävät omista vaikutusmahdollisuuksista ja sitä kautta minimoivat kuntalaisilta saamansa mandaatin?  Yleensä puolueesta loikkaajaa pidetään petturina, mutta onko meillä loikattava Persuista, jos haluaa olla lojaali äänestäjilleen?

p.s Mikäli on virheitä sopii oikaista ja muutenkin olisi kiva saada asiasta päivitettyä tietoa, kun läpyskä on hiukan valikoiva uutisoinnissaan.

            HVÄSTIT SINULLE VALTUUSTOLLE JA LAUTAKUNNILLE!