Kun nyt jälleen asiaa vääristellään ja väitetään kesties mitä, niin tässä on aloitteeni. Vain Keskusta ja Kommunistit eivät allekirjoittaneet  minusta julkaistua perätöntä panettelutekstiä läpyskässä.

Valtuustoaloite3:   3.10.2011        
     Mauno Vannaksen taustojen selvittäminen valtuustolle
 
 Mauno Vannaksen säätiön varoin on kaupunkiamme kaunistettu monin ihastuttavin tavoin. Tulokset ovat olleet kiistatta kauniita ja viehättäviä, sen sijaan kaupungille lahjoitusten seurauksena aiheutuneista kuluista ei ole pahemmin hiiskuttu. Myöskään itse säätiön perustajan Mauno Vannaksen taustoista tai hänen merkittävän varallisuutensa lähteistä ei ole isommin hiiskuttu. Meillä on, kaupungin hoitama, Mauno Vannaksen puisto, jossa kaupungin istuttamien lumoavan kauniiden kukka-asetelmien keskellä on Mauno Vannaksen muistomerkki.
 
 Mauno Vannas oli erittäin ansioitunut silmälääkäri. Mutta Mauno Vannas oli myös täysin avoimesti Natsi ja juutalaisvastainen rasisti. Hän toimi Suomen Valtakunnan Liiton puheenjohtajana, ei siis minään rivi- tai kannatusjäsenenä vaan puheenjohtajana. SVL oli Natsi-Saksan työrukkanen Suomessa ja pyrki auttamaan saksalaisia miehittämään Suomen. Malli oli sama, minkä natsit toteuttivat Norjassa.  Vannaksen johdolla em. järjestö valmisteli mm. Suomen istuvan tasavallanpresidentin murhaa. Nämä tiedot ovat Ylen MOT-ohjelmasta. Entä, mistä on peräisin Vannaksen henkilökohtainen omaisuus? Onko se kenties 30-luvun lopulta ja 40-luvun alusta ja lähtöisin Saksasta.

 Kyseessä on niin suuri ja periaatteellinen asia, että esitän valtuustolle selkeää selontekoa Mauno Vannaksen toimista ja omaisuuden alkuperästä. Esitän myös, että tämän selonteon jälkeen valtuusto ottaa äänestämällä kantaa yhteistyöstä Mauno Vannakseen säätiön ja siinä toimineiden henkilöiden kanssa.
Tässä Harton blogikommentti:

Harto Forss kirjoitti 04.10.2011 - 17:27
Uskon tietäväni jo vuosikymmenten takaa Mauno Vannaksen taustat. Eivät silmäni joistain aloitteista ja nimettömistä kommenteista aukene. En ole kirjoittanut yhtään puoltavaa sanaa Vannaksesta. Ihmettelen vain, että kaupungin pitäisi alkaa selvittää rahojen alkuperää vähintään 100-120 vuotta taaksepäin. Ei taatusti ole ainakaan lähtö ollut natsirahaa. 1900-luvun taitteessa ei lukenut mäkitupalaisenpoika erikoislääkäriksi ja edennyt professoriksi. Vannas on varmasti jo syntyperältään ellei rikas niin ainakin varakas. Myöhemmässä elämänvaiheessa hänestä tuli natsi ja ilmeisesti myös äärimmäisen jyrkkä sellainen. En todellakaan symppaa natseja enkä Vannaksen poliittista taustaa.

Lukekaaka sekä pohtikaa lukemaanne ihan kiihkottomasti. Unohtakaa antipatianne henkilöihin ja pysykää asiassa. Eiköhän kärpäsestä tullut härkänen vain minun persoonani vuoksi! Eikö asian taustojen julkituominen ole vähintäänkin kohtuullista; kun taas pään pensaaseen työntäminen on hiljainen hyväksyntä mahdollisille hirmutöille ja tekee meistä kansainvälisiä natsiystäviä?