Lukekaapa Ukin Uutisten juttu Viikaistenkadun ongelmataloista. Kaupunki saa purkuavustusta valtiolta ja myy alueen rakennusliikkeelle, jotta siihen nousee kerrostaloja. Kaikki on taas hienosti ja ihanasti, mutta taasko totuus muuttuu karuksi ja se maksaa. Nyt on oltava tarkkana, jottei kasvateta säästötarvetta.

  Janhualle tehtiin kunnallistekniikka kalleimpaan mahdolliseen aikaan, maat lähes lahjoitettiin rakennusliikkeelle, joka ei sinne näköjään rakenna. Niinpä taannoinen uho 500 uuden asukkaan tänne tulosta voidaan siirtää kalliden utopioiden joukkoon. Tilanne on lähes sama kuin Salmella, josta löytyy lukuisia tyhjiä asuntoja. Näihin ei voi muuttaa, kun niitä ei markkinoida.

   Hirvein tilanne rojahtaa etemmemm silloin, kun rakentaminen onnistuu. Muistakaapa viinakaupan talon valmistushistoria. Asunnot oli myyty jo suunnitteluvaiheessa ja kysyntää olisi enemmänkin, näin hehkutettiin. Vaan totuus ilmeni valtuustolle alkukesällä: Kaupunki oli tehnyt sopimuksen, jossa sitoutuu ostamaan myymättä jääneet asunnot. Niitähän jäi myymättä, viimeinen kirjattiin kaupungin omaksi menneenä vuonna. Hinta vastasi, aika tarkkaan, keväisiä sivistyspuolen säästöjä.

   Meillä hirvittävää uhoa seuraa poikkeuksetta nolo loppu. Siksi vastaukset elinkeinopuolen aikataulliseen etenemiseen ovat tylyjä. On vähän kuin mies tulisi kotiin suutelisi vaimoaan ja kertoisi: Olet aina halunnut lomalle Havajille. Olen hommannut meille ökyluokan matkan Havajille hienoin hotellein ja oheistoiminnoin. Vaimo on riemuissaan, kunnes kysyy mieheltään: Koska lähdetään, täytyy ottaa lomaa töistä? Äijä vastaa: Mitä sää tollaisia utele? En minä voi sitä tietää, kysy Jumalalta!

   Siis kaupunginhallitus, katsokaa ettei mokaukset jatku. Teidän täytyy, se estääksenne, etsiä epätodennäköisinkin mokauksen mahdollisuus; muuten virkamiehemme löytävät sen ja se maksaa kuntalaisille. Elinkeinoihmistemme tulisi elävöittää kaupunkiamme eikä näivettää sitä, mitä mystisimmin kontrahdein. Mikäli taas uhoa seuraa jälleen nolo loppu, on elinkeinopuolemme muutettava paremmin toimintaa kuvaavaksi, joko kuolinpuoli tai kaupungin näivettämisosasto!