Valtuusto piti ensimmäisen istuntonsa ja heti ideoissaan itämiskykyiset jyvät erottuivat laarinpohjalla vuosia lojuneista ideamahoista tunkkaisen tunnelman akanoista. Jo ensimmäinen kokokous osoitti sen, että muutoksen tuulet lyövät yli kaupunkimme ja pesevät pois sen pölyn ja saastan, minkä edelliset valtuustot ovat antaneet kaupunkiimme patinoitua. Lehtiasiassa oli kyse kaupunkilaisten oikeudesta saada tietoonsa valtuustonkokousten pitopäivät. Nyt kaupunkilaiset tulevat tietämään ne.

Vastakkain äänestykseesä olivat kaupunkilaisten kukkaroa ja laajaa tiedonjakoa kannattavat, sekä he, ketkä,  muutaman hännystelijän tukemana, halusivat kanavoida rahaa päävaalitukijalleen. Kummasti juuri ne tyypit, keitä läpyskä ylisti vaalien alla, olivat tukemassa entisen hallituksen epädemokraattista esitystä. Onnkesi ne ns. ryhmät hajoilivat, jotka eivät olleet jo hajoilleet ja  mitkä vielä pystyivät hajoilemaan - tietenkin paikallisia arhinmäkeläisiä lukuunottamatta. Meidän arhinmäkeläiset vetävät ja nyt koko ryhmän voimalla niin railakkaaan äärioikeistolaista politiikkaa, että vasemmalle puolelle jäävät ihan kaikki! Kuvitelkaa nyt, kuinka joku voi kokonaisena rymänä esittää ilmoittelu vaihtoehtoa, joka jättää kansan syvät rivit ilman tietoa, samoin paikallinen yrittäjä sivuteetaan, mutta vieraspaikkakuntalaiselle ökyperheyhtiöälle kansan rahaa olaan valmiita jakamaan.

Toinen mielenkiintoinen piirre on herännyt esiin: Vanhoista päätöksistä ei saa puhua. Tehdyistä päätöksistä tulisi vaieta, kun nuija on kopsahtanut pöytään. Ei edes, muiden yläpuolella leijuvien päättäjien kahvinjuonnista saisi puhua. Jos anonyymi maintseekin sanan kahvi, se otetaan loukkauksena, kiusauksena ja henkilökohtaisena hyvökkäyksenä. Kuitenkin sama tyyppi, joka vaatii totaalista vaikenemista siitä kyseenalaisesta ja epädemokraattisesta päätöksenteosta, johon hän on syyllistynyt saa itse roikia mennen tullen muita. Tämä on yksisilmäistä, omahyväistä ja jopa narsistista ajattelua. Ei demokratiaa ole se, että vaaleissa puhutaan kauniita valheen sanoja, maalaillaan kaupungin ruusuista tulevaisuutta utopistisessa makkarameressä, mutta välittömästi vaalien jälkeen noustaan omaan härreklubiin ja käännetään kansalle selkä!

Kuulemma edellinen valtuusto riiteli, haukkui esittelijöitä ja arvosteli tehtyjä päätöksiä, mutta ei esittänyt yhtään mitään, näin väittää yksi tyyppi. Mistään pöytäkirjoista et löydä ensimmäistäkään merkintää kenenkään solvaaamisesta tai henkilökohtaisista hyökkäyksistä - vain yksi valtuutettu syyllistyi, useamman kerran, näihin törkeyksiin. Itse olin paikalla jokaisessa kokouksessa ja voin vakuttaa, että noin se meni. Samoin tavoin voin todeta, että valtuustossamme tehtiin kymmeniä esityksiä, joiden toteutuessa kaupunkimme tila olisi nyt paljon parempi.

Meidän olisi viimeinkin aika nojata niin tulevaisuuden suunnitelmissa kuin keskusteluissa uskon ja valheiden sijasta tietoon. Tuo lehtiäänestys osoitti sen, että nyt ollaan oikealla tiellä. Vain pieni vähemmistö haluaa tehdä päätöksiä uskon, salailun ja valheiden varassa. Eräät haluavat, ettei näistä asioista puhuta - miksi? Pohtikaapa sitä ja juokaa kahvia tai calvadosta.

Lautakunta saa päättää, mitä tahansa - niin se vain on! Yhden tyypin suulla on jopa väitetty kaikkien tammikuussa pidettävien lautakunnankokousten olevan laittomia - tämäkään ei pidä paikkaansa. Lautakunnan päätöksiin voivat muutoksia tehdä niin hallitus kuin valtuusto. Emme elä järjetelmässä, jossa ylhäällä tehdään päätös ja alhaalla päätetään vain päätöksen täytäntöönpanon kaliperi. Ne ajat ovat onneksi jääneet taakse ja niiden aikojen päätöksistä sopisi kaikkien mennä oikealta ohi!

Kouluistamme on tehtty kattavia, puolueettomia tutkimuksia ja näitä tutkimuksia meidän tulisi käyttää tehdessämme päätöksiä, jotka liittyvät opetustoimeen. Me emme voi pelimerkkien maailmassa vaatia opetustoimeltamme tuloksia, jos opetustoimelle ei anneta pelimerkkejä. Faktoja: Meillä ei anneta opetusta yhtä paljon kuin esim. Mynämäellä, tämän vuoksi Mynämäen lukio keikkuu yo-kirjoitusten top-10 vuodesta toiseen, mutta me emme keiku kärkisijoilla. Taivassalossakin käytetään lähes 3 000€/oppilas enemmän rahaa opetukseen kuin meillä. Vaikka Laitilaan tehtiin juuri uusi, hieno koulu, Laitilan kaupunki laskuttaa kouluja kiinteistökuluista lähes 1 000€/oppilas vähemmän kuin Uusikaupunki; tämän vuoksi me emme käytä edes valtiolta tulevaa 6 700€/oppilas summaa kokoinaisuudessaan opetukseen, vaan osa siitä vyörytetään, kehyksestä toiseen, kiinteistösektorille. Kun vielä huomioidaan, että kouluissamme on, THL:n tilastojen mukaan, asioissa paljon korjattavaa ja mm.  koulukiusaamista lähes tuplaten enemmän kuin verrokki kunnissa, me emme voi enää jatkaa kouluhin kohdistunuttu säästämistä.