Takana on surkea neljän vuoden periodi elämästäni. Sen aikana on tullut aitiopaikalta katsottua, kuinka virkamiesten pohjasakka jymäyttää lasiskaa ja hyvä uskoista luottamusmiesten enemmistöä. Niinpä kaupunkimme on ajautunut niin talous- kuin palvelukriisiin. Taakse on jäänyt härskejä henkilövalintoja, kaupunkilaisten omaisuuden suoranaista tuuleen kylvämistä, törkeää salailua, jatkettua julkista häpäisyä ja vaalimanipulointia. Mutta onhan paljon mukavaakin kerrottavaa menneen neljän vuoden ajalta!

Kouluverkkotaistelu sisälsi hienoja hetkiä: Sanna Lovenin tokaisua Kahvelissa , en ole pitkään aikaan edes ajatellut, että kokoontujat ovat eri puolueista. Veli-Matti Virtasen aktiivisuuden muistan nimien keräyksessä, samoin lukuisten, ei luottamushenkilö, kuntalaisten aktiivisuuden nimiä kerättäessä. Niin ikään Niittyluodon Arin vetämän tunteja kestäneen toritapahtuman muistan. Samoin Mauri Kontun sanat päätöstä edeltävänä iltana muistan ikuisesti: KÄVI KUINKA KÄVI; MUTTA AINAKIN ME TOIMITTIIN REHELLESISESTI JA VOIMME SIITÄ OLLA YLPEITÄ! Kaikkein hienoimmaksi koulutaistelumuistoksi nostan kuiten pienokaisen, kuka syntyi koulutaistelun tiimellyksessä! Toivottavasti tämä pikku Loven saa elää, asua ja käydä laadukasta koulua Uudessakaupungissa!

Juha Aaltosen tulon ryhmään nostan positiivisena esiin. Saatiin kerta heitolla kokemusta ja kykyä valtuustoryhmäämme. Juha Aaltosen putoaminen tulevasta valtuustosta on kuntalaisen kannalta äärimmäisen ikävä asia. Kova tiedon kaivaja ja asioihin perehtyjä on valtuuston vahvuudesta poissa. Itse olen ylpeä siitä, että sain tehdä hänen kanssaan yhteistyötä. Kyllähän silloin tällöin ääntä korkotettiin, mutta tyylikkäästi asiat hoidettiin. Juha Aaltosen osaamisesta ja ideointi kyvystä hyvä esimerkki on läpyskänkin esittelemä palvelutalosuunnitelma, mutta eihän se ketään kiinostanut päätöksiin asti.

Raken kanssa meidän kahden piti, ennakko ennusteiden mukaan, riitaantua heti kättelyssä. Kuitenkin Raken kanssa heti alkuun taisteltiin sisältä hiipivää vääryttää vastaan. Toisin  kävi kuin riitojen osalta ennustettiin, ääntä kyllä koroteltiin, mutta asiat hoidettiin samassa ryhmässä, jossa meidän välien rakoilusta ei ollut puhettakaan. Joskus oltiin erimieltäkin, mutta asiat olivat asioita eikä ne häirinneet muuta yhteistyötä. Tyyllillemme uskollisina hoidimme luottamustoimet vaalilupauksia rikkomatta ja toisiamme tukien.

Suuret kiitokset annan myös veteraanipolitikolle, kuka aina silloin tuki, kun moukarointi julkisessa sanassa oli rajuimmillaan. Sanoilla, keskusteluilla ja antamallasi ajalla oli merkityksensä. Kiitos myös teille, valtuutettujen enemmistölle, jotka syrjässä kuiskasitte olevanne kanssani samaa mieltä. Kiitos sanoista vaikka samaan pöytään ette kahvia tulleet ryystämään.

Tarkastuslautakunnalle nostan hattua. Se toi samoja ongelmia esille kuin meidän ryhmämme, joskin jääden meitä vähemmälle huoimiolle julkisessa sanassa. Mikäli läpyskä olisi suhtautunut vakavasti tarkastuslautakunnan huomioihin, olisi kaupunkimme tilanne aivan toinen tai ainakin kansa olisi tiennyt totuuden kaupungin tilasta. Mutta sehän olisi ollut vastoin läpyskän tavoitteita, kuten nyt huomaatte: Edes läpyskän masinoima vaalitulos ei kelpaa lehdelle; sen pitää jopa saada päättää henkilön tarkkuudella, ketkä edustavat kaupunkia.

Lukuisia luottamushenkilöitä haluan kiittää yhteistyöstä menneen neljän, joidenkin kanssa jopa kahdeksan, vuoden rupeamasta. Sama koskee tietenkin myös virkahenkilöitä. Vaikka joskus oli jopa hauskaa, ei pidä sekoittaa henkilösuhteita ja työtä. Siis minusta meidän ei tule maksaa yhdellekään virkahenkilölle siitä, että hänen valmistelullaan viedään lapsilta koulut ja romahdutetaan opetuksen taso. Enkä usko yhdenkään kuntalaisen haluavan maksaa siitäkään, että taloja kaavoitetaan sinnen, minne kukaan ei halua rakentaa ja kaupungin toimesta taloja rakennetaan sinne, minne kukaan ei halua muuttaa asumaan. Luottamushenkilön on kyettävä vaatimaan sellaista virkamiestyönlaatua, että se ei ole vain kallis vitsi vaan työnlaatu kestää vertailun valtakunnan kärkitason kuntien kanssa.

Luotttamustehtävän hoitoon tarvitaan asioihin perehtymistä, avointa tiedon jakoa ja yhteistyötä. Meillä virkamiehiltä tihkuva tieto on usein yhtä positiivinen yllätys kuin virtsaa juokseva keittiön hana. Usein tuo virkamieshana ei juokse pisaraakaan, mutta toisaalta onko virtasapiroilla mitään positiivista virkaa juomalasissa.Tämän vuoksi luottamushenkilöllä täytyy tiedonhankinnassa olla suhteita myös muiden paikkakuntien virkahenkilöihin. IV-divisioonan virkamiesvalmistelulla emme koskaan tule pääsemään liigatasolle. 

Muutama keskeinen virkamies saatiin mennellä valtuustokaudella vaihdettua. Vielä paria virkahenkilöä vaatisi vaihtoon, jotta kaupunki saataisiin nousuun. Valmisteluumme perustuen kaupungin tunnuslause voisi olla ollut: HOHTIMET KAIVOON ja SYVÄÄN SELLAISEEN!; on viimeinkin tehtävä tiukka päätös muutoksesta, mutta se on jo toisten juttu. Nyt minä nosta kytkintä ja toivotan kaikille hyvää jatkoa ja menestystä niin vuodelle 2013 kuin alkavalle valtuustokaudelle!

p.s Vaikka kaikkia meitä tarvitaan, kukaan meistä ei ole korvaamaton!(tämä ei tietenkään koske virkahenkilöitämme työssä)