Valtuustoa edelsi iltakoulu, jossa kuultiin arvostetun kunta-alan konsultin korutonta tekstiä: Teillä oli kaikki todella hyvin vuonna 2002, nyt tilanteenne hälyttävä. Mitä olette tehneet vuoden 2002 jälkeen?: hän kysyi. Tuohon ei voi vastata muuta kuin, että kaupunkia on hoidettu onnettomasti. Elämme valtion osuuksien varassa, niiden osuus on liian suuri. Kun valtio velkaantuu jatkuvasti rajusti, sen apujen varaan ei voi enää rakentaa tulevaisuutta. Velkaantumisesta johtuen valtio tulevaisuudessa  sälyttää lisää tehtäviä kunnille, joten sieltäkin tulee huonoja uutisia.

 Konsultti Eero Laesterän madon luvut olivat juuri sitä laatua, mitä Raken ja Juhan kanssa on korostettu. Juuri sitä mihin olemme vaatineet muutosta. Mikä muuttuu, kun arvostetun konsultin suusta alkoi tulla suoraa tekstiä? Ei mikään. Ei kerta kaikkiaan mikään, sen osoitti eilinen valtuuston kokous. Tontteja ei myyty, arvotalo kaupungin parhaalta paikalta lahjoitettiin pilkka hinnalla, aloite, joka olisi lisännyt kaupungin vetovoimaa, tyrmättiin. Mikään ei voi muuttua, jos kuin yhdestä käskystä sanovat yhden suunnan suut aina: JAA. Uusikaupunki niminen juna  jyskyttää kohti rotkoa.

 Kun mainittiin kaupungin ikärakenteen olevan vinoutunut ja vinoutuvan lisää, siihenkin suhtauduttiin ikärasismina. Asiallista keskustelua ei voi käydä tästä asiasta. Kukaan ei halua ymmärtää, että todennäköisemmin kolmekymppinen on terveempi ja töissä kuin seitsemänkymppinen. Tähän kaatuu tämän kaupungin kehittäminen. Kun tämän ajatussuunnan edustajat johtavat kaupunkia, ei muutosta kannata odottaa tällä valtuustokaudella.

                 Luvassa kuolleita kukkia ja ruusuvapaa hauta