Muistatteko tämän valtuustokauden ihka ensimmäisen valtuustonistunnon. Tuolloin käsiteltävänä oli reilun viidenmiljoonan euron hallitakaus. Tuoreelle valtuustolle luvattiin taas kerran uusia työpaikkoja, nyt niitä piti tulla reilut sata. Halliin tulevan yrityksen myötä Uudestakaupungista piti kasvaa nopeasti kansainvälinen teräsjalostuksen ja kaupan napapaikka. Vain Rainer ja minä epäilimme hanketta ääneen. Epäilimme sen rahoitusta, toteutusta ja alkavassa olevan teollisenmurroksen vaikutusta hallihankkeen kannattavuuteen. Me emme uskoneet esittelytekstiä vaan halusimme lisää tietoa. Tämä ei sopinut kaupunginjohtajalle, hän kieltäytyi, niskoja nakellen, vastaamasta Rainerille. Kaikki väittämämme kuitattiin, maailman talouden tuulia oivasti haistelevan, johtajan ylimielisellä tokaisulla: EI MITÄÄN RISKIÄ, JÄÄHÄN MEILLE HALLI! Niinpä äänin 40-3 halli hyväksyttiin. Rainerin ja minun lisäksi Haverinen vastusti epämääräistä, kaupunkilaisille riskialtista esitystä.
 
Kaupungin takauksella rakennettiin halli, johon tämä teräsviritysyritys majoittui. Yrityksen oli tarkoitus lyhentää vuokranmaksulla syntynyttä miljoonahallia. On paikallaan muistaa, että po. yritykselle kaupunki rakensi toisenkin hallin, rätti sellaisen. Tuohon upposi kaupunkilaisten rahoja 250 000€. Viritys oli kuin 70-luvulta, jolloin kituvat kunnat rakentelivat, yritysten tuomien työpaikkojen toivossa, halleja. Kuten kaikki tietävät maailma muuttuu ja 70-luvun metodit eivät päde 3 000-luvulle, eikä myöskään 2000-luvulle, jota satumme juuri elämään.
 
Niinhän siinä kävi, ettei luvattuja työpaikkoja tullut tälläkään kertaan. Myös Uudenkaupungin asema kansainvälisen terästeollisuuden napapaikkana vaihtui muutamaan ruskeaksi ruostuneeseen kiinalaiseen metallikasaan. Hallin vuokralainen ei onnistunut lyhentämään vuokriaan tai lunastuksiaan sopimuksen tahtiin. Mutta ei ollut yhtiöllä hätääkään, kun hallin takaaja jousti maksuissa. Eikä joustaminen ja yrityksen tukeminen ollut vähäistä, sillä kaupunki ei edes tehnyt vuokrasopimusta tuosta toisesta 250 000€ hallista.
 
Kaikki tämä on salattu kaupungin korkeimmalta päättävältä elimeltä ja sen jäseniltä. Mielestäni koko toiminta on ollut edesvastuuttoman huolimatonta kaupungin ja sen asukkaiden rahojen ja vastuiden tärväämistä. Kuvitelkaa nyt: KAUPUNKI UPOTTA 250 000€ HALLIIN, EIKÄ SIITÄ TEHDÄ KÄYTTÄJÄN KANSSA EDES VUOKRASOPIMUSTA! Toimiiko luottamushenkilö, lain mukaisesti, kaupungin ja sen asukkaiden parhaaksi, jos hän antaa tällaisen tapahtua? Mielestäni viimeinkin kaupunginhallituksen on otettava sille jo lain määrä tehtävä eli kaupungin taloudesta huolehtiminen. Kyse on sentään miljoonien takuista tai pahimmillaan satojen tuhansien ellei peräti yli miljoonan suorasta tappiosta.
 
Entäpä, jos kyseiset takuut ja sijoitukset olisi käytetty toisin, vaikkapa kaupunkilaisen parasta ajatellen? Meillä saattaisi olla nyt kaupungissamme parikymmentä hiekkatekonurmea tai pari hiekkatekonurmea ja mahtava, niin kulttuuria kuin urheilua palveleva monitoimihalli tms.. Tämä toiminta osoittaa kuinka ikävästi käy, kun vajavaisin eväin tapahtuneen esittelyn annetaan jalostua päätökseksi ja päätöksen realisoitua esim. halliksi. Tämäkin olisi voitu välttää avoimella valmistelulla ja keskustelulla. Kuitenkin perusteluja ja selityksiä vaatineet luottamushenkilöt kyseenalaistettiin kelvottomiksi häiriköiksi julkisilla herjauksella ja tutkintapyyntö uutisoinnilla