Mennyt, hiukan reilu, vuosikymmen on eräs historian voimakkaimpia nousukausia. Lähes kaikkialla, jopa Suomessa, puhuttiin työvoimapulasta. Kun muualla elettiin rajun kasvun aikaa, meillä Uudessakaupungissa suunta oli päin vastainen. Väki poistui kaupungistamme, näin myös työttömyys väheni ja elinkeinopohja laajeni!

  Uusikaupunki ei siis elänyt nousukautta, ei ainkaan kasvanut! Selitykseksi tarjotaan ikuista itkuvirttä: TÄNNE TÄYTYY TULLA! Vajaa 20 kilometriä on etäisyytemme kasitielle, Turku ja pääkaupunki ovat kohtuullisen etäisyyden päässä. Ukilla on meritietä, rautatietä ja autolla ja hevosellakin pääsee tänne! Siis mikäli selitys, tänne täytyy tulla, pitäisi paikkansa, olisivat jyväskyläläiset, oululaiset, tamperelaiset jne. kuolleet näläkään jo sadat vuodet sitten.

  Meiltä löytyy virkamiestietoutta, ukipoliksia ja vastaavia. Ne ovat vastanneet kaupunkimme kehityksestä menneet vuodet ja onnistuneet niin hyvin ettei nousukaudesta saatu kasvun siivuakaan tänne. Nyt samat tahot ohjaavat meitä laman yli. Saattaapa olla edessämme sukellusten sukellus!

  Viiden miljoonan euron takaus riskialttiin alan teollissuushalliin taitaa kuulua savupiipputeollisuuden viimeisiin urahduksiin. Alan ekspertit saivat virkamiehet vakuutettua hallista. Valtuutetut seurasivat virkamiehiä kuin vamppyyrit verivanaa. Sanottiin, jos tähän ei ryhdytä niin koko kylän päälle saa laittaa ruksin. Sanottiin myös, että meille jää aina5 miljoonan euron arvoinen halli. Mutta jääkö?

  Muistakaa viime lamasta se, että rakennuksen arvo ei aina ole materiaali- ja rakennuskustannusten sekä maapohjan yhteen laskettu arvo. Pahimmassa tapauksessa saattaa käydä niin, että saamme 5 miljoonalla aikaan rakennelman, joka jää totaalisen tyhjilleen. Silloin kyseisen rakennelman arvo kääntyy negatiiviseksi eli purkukuluiksi!

  Takauksen taustalta löytyy jalo tavoite 40 uuden työpaikan saamisekseksi Uuteenkaupunkiin. Miksei esim. järjestetty yritysidea kilpailua, jonka palkintoina olisi kaupungin mittava takaus hyvän idean pohjalta ponnistavaan yritykseen. 5 miljoonassa eurossa olisi rutkasti jakamista vaikka 50 uudelle yritykselle. Nämä tuoreet yritykset olisivat kasvaneet ja luoneet lisää työpaikkoja kaupunkiimme. Varmasti joku näistä yrityksistä saattaisi kaatuakin, mutta silti riski koko 5 miljoonan menettämiselle olisi huomattavasti pienempi.

   Mielestäni moinen yritysideakilpailu kannattaa järjestää vieläkin. Missään tapauksessa en, em. tapauksessa tai muutenkaan, jättäisi yrityshankintaa virkamiesten ja itseni kaltaisten, luottamusmiesten varaan. Kuka osaisi paremmin taata menestyksen kuin menestyksen tekijä itse eli meidän omat yrittäjämme. Täältä töytyy menestyviä yrityksiä ja niiden tekijät on tiedossa. Ehkä kannattaisi kuulla Laihosta, Sonkkilaa, Haijasta, Kontua, Putroa jne.

  Olisiko realistista perustaa kaupunkiimme, alan ekspertteistä koostuva, elin, jonka tieto taidolla turvattaisiin Uudenkaupungin yrityspohjan laajeneminen ja todellisten työpaikkojen luominen. Ehkäpä edellä mainittujen herrojen osaamisella menisimme tämän laman yli niin, että heilahtaa! Varmasti samat herrat saisivat jäämään tulevasta nousukaudesta joitakin siivuja Uuteenkaupukiimme!