11.06.2010 - 03:22

  Suomessa kunnat voidaan jakaa yli 200 000 asukkaan liigaan,  150 000 asukkaan I-divsioonaan, 100 000 asukkaan II-divisioonaan, 50 000 asukkaan III-divisioonaan ja 25 000 asukkaan IV-divisioonaan. Aivan pienimmät kunnnat kuuluvat paikallisiin alasarjoihin. Kuten seurat jääkiekossa, kunnat pyrkivät kehittymään, pääsemään eteenpäin ja nousemaan liigaan pelaamaan mestaruudesta.

  Urheilussa kuin kunnalliselämässä käy harvoin niin, että alasarjalaiset juhlivat nousten pohjalta huipulle. Syynä ovat pelaajamarkkinat. Kun alasarjoissa syntyy hyvä pelaaja suuri tähti, vie sen rikkaampi korkemman sarjan joukkue. Lopulta tämä pelaaja löytää oman sarjatasonsa.Samoin pätevät virkamehet siirtyvät pienemmästä kunnasta isompaan.

  Parhaat pelaajat pääsevät liigaan jne. Jottei kukaan pääsisi, sattumalta kykyjään korkeamme tasolle, tehdään, vahinkojen välttämiseksi, määräakaisia pelaajasopimuksia. Näin huonoista, seuran menestykselle vahingollisista, pelaajista päästään eroon. Kuntien kesken asiat ovat toisin, sillä liian korkealle tasolle noussut pelaaja eli virkamies jää seuransa murheeksi.

  Kaikki kunnat kilpailevat keskenään, heillä on vahvuutensa. Toisilla on meritie, toisilla rautatie, toiset sijaitsevat maanteiden kannaltta lähellä näiden solmukohtia, jotkut kunnat sijaitsevat kasvavassa etelässä. Yleensä em. eväillä kunta pärjää. Kunnan pelaajat virkamiehet osaavat käyttää seuran vahvuuksia hyväkseen, niinpä kunnan väkiluku kasvaa ja sen verotulot kasvavat. Kasva kunta pystyy luomaan uusia ja parempia palveluja, jotka houkuttelvat paikalle uusia asukkaita ja lisää verotuloja. Näin kasvu jatkuu edelleen.

  Jos kunta ei osaa käyttää apujaan, käy juuri toisinpäin, väki lähtee pois. Haluaisitko sinä asua paikkakunnalla, jossa terveysviranomaiset eivät kykene huolehtimaan kaatopaikan toimivuudesta, kouluviranomaiset vievät lapsilta koulut ja torpedoivat koulupuolen uuden tarjonnan. Haluaisitko asua paikkakunnalla, joka jo suunnitelmissaan valmistautuu siihen, että väki vähenee, palvelut huononee ja verot nousee?

  Kukaan ei halua asua tuollaisella paikkakunnalla, jossa luuserit tekevät myös assukkaista luusereita. Vain liigatason virkamiehillä noustaan liigaan. Kyse on palkasta vain liigatason palkoilla voidaan saada liigatason pelaajia ja menestystä eli väkiluvun roimaa kasvua ja lisääntyviä verotuloja!"

 

Tässä vertaan suomalaisia kuntia urheiluun. Samalla vertaan molempien alojen tekijöitä toisiinsa. Joku on vetänyt porot sieraimiin tästäkin, mutta tämä on minun, edellä esitellyllä tavalla, perusteltu näkemykseni!