Tulevan epävarmuuden varalta, sen tuomien haasteiden yli selviämiseksi, kaupunkialuksen jokainen sauma täytyy tutkia tarkasti ja jokainen löytynyt vuotokohta pitää tukkia huolella. Muuten alus hukkuu vieden tuhannet kaupunkilaiset sen myötä. Kun meri loiskii ihan rannas, korostuu tuolloin aluksen kapteenin osaaminen ja hänen tarjoamansa osaamisen hinta. Jos purtemme välttää karikot, kiertää jäävuoret matkatessaan myötätuulessa menestyksen aalloilla muita nopeammin, voi hyvin kaupunkilaisia palvelevan kapteenin ja hänen uskollisuutensa sekä esikuntansa palkita ruhtinaallisesti.

Entäpä, jos kapteeniksi tuli valittua epäonnistumisia selittelevä kokematon tuhertaja, jonka uskollisuudesta tuhansia kaupunkilaisia kohtaan kertoo se, että hän haki töitä muualta? - Silloin hänen tekemisensä ja tekemisen hinta tule mitata uudelleen ja jos tarvetta ilmenee, saattaa teot hintoineen kohtuuden kuosiin. Vai aprikoitko tosissaan, että kaupunkilaisen etu toteutuu silloinkin, jos jostain kuukausittain toistuvasta työsuoritteesta, joka voidaan saada 6 000 €:lla, maksetaankin 12 000€? Vuositasolla saatamme puhua jopa 72 000 säästöstä pelkkien palkkakulujen suhteen, jos tähän lisätään oheiskulut, käsitellään jo 100 000 € säästöä. Sikäli mikäli perataan kaikki johtoportaan imevät verovarat, saatetaan päästä satoihintuhansiin euroihin - ehkä puoleen miljoonaan euroon, jolla voidaan parantaa mahtavasti plus konkreettisesti tavallisen kuntalaisen lakisääteisiä palveluita, kodin ympäristöä tai harrastusmahdollisuuksia.

Kuntalain, joka vaatii luottamushenkilöiltä kuntalaisten parhaaksi toimimista, mukaan päättäjien on pakko tarkistaa, vuodenvaihteessa tulevien muutosten vuoksi, palkkoja tai toisin toimien he rikkovat lakia. Johdon palkoista tinkiminen on äärimmäisen helppoa silloin, kun he ovat hakeneet muualle töihin, eivätkä he ole päässeet hamuamaansa virkaan. Heidän osaamisensa on mitattu selkeästi muuallakin ja omassa organisaatiossa heidät voidaan nyt hinnoitella uudelleen. Pallo on kaupunkilasisten edun puolella; voidaan tehdä ota tai jätä -tarjous. Nopeat vuodenvaihteessa tapahtuvat muutokset kuntien tarjoamissa palveluissa mahdollistavat organisaatiomuutokset, jotka esim. tavalla voidaan hallintosääntöä valmisteltaessa suunnata nopeasti verovaroja palvelemaan paremmin kaupunkilaisia.