Meillä asioiden salaaminen tuntuu suhteellisen yleiseltä toimintamallilta. Määrätyissä yhteyksissä vaikenemisen ymmärtää, jos julkisella hölöttämisellä tehdään vahinkoa kaupunkilaisten edulle. Myös joidenkin henkilökohtaisten asioiden vaikenemisen ymmärtää siinä kuin esim. oikeusprosessien salaamisen. Kuitenkin salailun pitäisi olla poikkeus ja vieläpä perusteltu sellainen.

 Kun tutkailemme kaupunkimme ns. hyödyllisen valmistelun salaista määrää, uskoisi kaupunkimme tehneen paremman tuloksen eikä posketonta miinusta vuodesta toiseen. Niin paljon meillä on yleisen hyödyn nimissä salattu, että kestotappio tuntuu oudolta. Vähitellen alkaa vaikuttamaan siltä, että salailumme tapahtuu kaksi jakoisesti: Ensin salataan valmistelua, kun pelätään sen taas kerran menevän perseelleen ja toiseksi salataan salatun valmistelun perseelleen mennyt lopputulos. Siinä sivussa Uutis Sekundassa avoimesti maalaillaan, ilman lukuja ja päivämääriä, ruusuisia talousutopioita. Kansalle syydetään surrealistista koskaan toteutumatonta mielikuvaa  - siinä meidän avoimuutemme.

 Valtuustossa valtuutetuille tarjottiin mahdollisuutta tiedonsaantiin elinkeinotoimistamme, mutta tämä ei enemmistöä kiinnostanut. Lisäksi kaupunki omistaa yhtiöitä, joiden hallituksia pyörittävät muutamat tyypit. He eivät ole edes luottamushenkilöitä eikä tuloksesta päätellen kaupunginetuun sitoutuneita saati alansa osaajia. Siispä luottamusmiehet ovat antaneet muutamalle veijarille luvan huseerata vapaasti ja vastuuttomasti. Kun katsomme viimeisen viivan alle, voi perustellusti kysyä: Onko kuntalaisen etu toteutunut? Kannattaako samoja valtuuksia jakaa edelleen vai pitäisikö etsiä uusia kuviota ja uusia tekijöitä?

 Pidän pöyristyttävänä, jos parhaillaan jossain salaa junaillaan hiihtoputken tappioiden maksattamista kaupunkilaisilla. Koko rakennelman ajan ja jo sen suunnitteluvaiheesta alkaen ihmeelliset jutut ovat höystäneet sen syntymistä ja toimintaa. Nytkö läpsähtää lappu luukulle?Salailun seurauksena syntyneiden huhujen mukaan kuvitellaan näin.

 Alkaakin vaikuttaa siltä, että täällä salaillaan, jottei kaveripiirin mokat ja niitä seuraavat suunnitelmat pääsisi julkisuuteen. Onko koohoossa istuvat salailijat kaupunkilaisen asialla, kun salailevat vain siksi, että porukassa päätetään salailla. Onko tämän vaikenevien veljien kerhon salaisuuksia avaava henkilö porukan petturi vai onko hän sankari, joka viimeinkin kertoo kaupunkilaisille totuuden ?

 Kaikki muistavat, kuinka kesällä Pakkahuoneen rantaan nousi kolme tuuliviritystä tervehtimään kaupunkiimme saapuvia veneilijöitä. Tiesittekö viritysten takana olleen yrityksen saaneen kaupungilta, muistaakseni, ilman vakuuksia 40 000€ pääomalainaa. Onko kyseessä riski vai jääkö meille tuuliviritykset? Saiko ensi kesänä purjelaivatoiminnan kaupungissamme aloittava yritys samanlaista lainaa 60 000€  ja ilman vakuuksia? Onko kyse riskistä vai jääkö meille laiva? Entäpä mitä annettiin naapurikunnissa kuntoileville? Jääkö meille siitä mitään?

                  YKSINERTAISEN ON HYVÄ PYSYÄ YKSINKERTAISENA